logo
wvhj2023
hero-image
5 december 2013

Zonnepanelen op filmtheater in Wageningen via 'salderen van onderaf'

Het zonnestroomsysteem op het dak van het Heerenstraattheater in het centrum van Wageningen is in werking gesteld. De tien zonnepanelen leveren sinds gisteren stroom voor onder andere de projectoren en de verlichting in de drie bioscoopzalen van...
Het zonnestroomsysteem op het dak van het Heerenstraattheater in het centrum van Wageningen is in werking gesteld. De tien zonnepanelen leveren sinds gisteren stroom voor onder andere de projectoren en de verlichting in de drie bioscoopzalen van het Wageningse filmtheater. De zonnepanelen zijn mogelijk gemaakt door een voor Nederland unieke pilot gebaseerd op 'salderen van onderaf'.

Martin Ruiter, eigenaar van het Heerenstraattheater, is in zijn nopjes met de nieuwe zonnepanelen. Hij legt uit: "Een duurzame bedrijfsvoering staat bij ons hoog in het vaandel. Wij hebben daarom dit jaar het dak laten isoleren en verlichting vervangen door LED verlichting. We wilden ook graag zonnepanelen laten plaatsen op het dak. Echter, voor bedrijven worden investeringen in zonnepanelen belemmerd door de lage energiebelasting. Doordat we dankzij Stichting Zonne-energie Wageningen de geproduceerde zonnestroom kunnen 'salderen van onderaf', hebben we de zonnepanelen toch kunnen aanschaffen."

Rogier Coenraads, projectleider van Stichting Zonne-energie Wageningen: "Door het huidige stelsel van energiebelasting is de investering in zonnepanelen voor veel bedrijven nu financieel onaantrekkelijk, simpelweg omdat juist voor grote bedrijven die veel stroom verbruiken de energiebelasting zeer laag is. Voor bedrijven is de energiebelasting tot maar liefst een factor 230 lager dan dezelfde energiebelasting zoals deze geldt voor particulieren. Dit komt door het regressieve stelsel van energiebelasting: hoe meer je verbruikt (en vervuilt), hoe minder energiebelasting je betaalt. Er is daardoor geen prikkel voor grote bedrijven om het stroomverbruik te verminderen of te verduurzamen. Als we de energievoorziening en het bedrijfsleven in Nederland willen verduurzamen, zal dit moeten veranderen. Met dit pilot project 'salderen van onderaf' willen wij aantonen dat wanneer voor een ondernemer geldt dat zonnestroom verrekend kan worden in de lagere schijven van de energiebelasting, waar een hogere energiebelasting geldt, de ondernemer wel tot aanschaf van zonnepanelen overgaat. Dit noemen we 'salderen van onderaf'. Het is een kans die we niet mogen laten liggen. Het is aan de landelijke politiek om de belemmeringen die het huidige, op het verleden gerichte, stelsel van energiebelasting brengt, aan te pakken” licht Coenraads toe.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten