Solar Magazine - Rotterdam en Lightwell introduceren standaarddrager voor smartcity-toepassingen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rotterdam en Lightwell introduceren standaarddrager voor smartcity-toepassingen
© Lightwell

Rotterdam en Lightwell introduceren standaarddrager voor smartcity-toepassingen

De gemeente Rotterdam en Lightwell hebben de CENT-R gelanceerd: een multifunctionele en modulaire unit die de standaarddrager moet gaan worden voor smartcity-toepassingen in de stad.

CENT-R staat voor Connective Energy Network Tool – Rotterdam. De CENT-R kan uitgerust worden met allerlei smartcity-toepassingen en kan door het modulaire ontwerp continu worden aangepast aan behoeften en nieuwe toepassingen; bijvoorbeeld elektrisch laden, het omzetten van continu naar gelijkspanningsnetwerk, 5G, camera’s, verlichting en een diversiteit aan sensoren.

Pilot
Naar verwachting start eind januari een pilot met 3 CENT-R-units in de Rotterdamse wijk Reyeroord. Deze faciliteren mogelijk een grootschalige uitrol van Rotterdamse smartcity-toepassingen.

Met de CENT-R is het mogelijk om snel veel laadpunten voor elektrische auto’s te realiseren en de luchtkwaliteit continu te monitoren. Daarbij komt dat de CENT-R verschillende masten en elektriciteitsunits combineert in 1 unit. Door het circulaire en modulaire ontwerp zijn toekomstige aanpassingen gemakkelijk te realiseren, waardoor continu kan worden ingesprongen op de nieuwste technische innovaties. Rotterdam werkt met de pilot toe naar een infrastructuur die als basis dient voor een grootschalige uitrol van smartcity-toepassingen. Daarnaast biedt de pilot mogelijk een oplossing om de hoeveelheid objecten in de buitenruimte te beperken. De pilot in Reyeroord is het startpunt op weg naar een buitenruimte die future proof is. Door in te spelen op de realisatie van klimaatambities is Rotterdam een voorloper waar het gaat om het toepassen en faciliteren van technologie in de openbare ruimte.

Smartlight
De CENT-R is tot stand gekomen door middel van cocreatie tussen de gemeente Rotterdam en Lightwell. Hierbij werd ook samengewerkt met opleidingsinstituten Da Vinci College Dordrecht en de Hogeschool Rotterdam.

Volgens objectbeheerder Openbare Verlichting Peter Wijnands begint het proces pas echt zodra de eerste units in Reyeroord worden geplaatst. ‘We willen een toekomstbestendige plug-and-play-oplossing voor gecombineerde laadtoepassingen en smartcity/smartlight-toepassingen. We gaan onderzoeken welke vraagstukken er opgelost moeten worden om dit voor elkaar te krijgen voor een grootschalige uitrol in de stad. Veel objecten met een elektrische aansluiting kunnen gecombineerd worden tot 1 standaardobject. De pilot zal tot ver in 2020 doorlopen. De ervaring die we dan hebben opgedaan, is enorm waardevol omdat dan de route naar 2030 grotendeels helder is. Dat is het jaar dat we als gemeente echt klimaatneutraal willen zijn.’

De pilot is een project van opdrachtgever gemeente Rotterdam en ontwikkelaar Lightwell in samenwerking met producent Valmont, het Da Vinci College Dordrecht, Hogeschool Rotterdam en installateur Citytec.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar Belgium

Fulltime (40 uur) - Brussel
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!