Hierdoor kunnen alle typen huishoudbatterijen veilig en efficiënt gesorteerd worden – van kleine knoopcellen tot grotere batterijpacks.
Groeiende uitdaging
Het nieuwe systeem biedt een oplossing voor de groeiende uitdaging van batterijsortering. Door het toenemende aantal en de diversiteit aan batterijtypen, vooral binnen de lithium-ionfamilie, wordt manuele sortering steeds complexer en risicovoller. De AI-gestuurde röntgentechnologie herkent nauwkeurig alle batterijtypen, ongeacht hun chemische samenstelling, formaat of vorm.
‘Deze technologie is uniek in de wereld’, aldus de 2 organisaties. De sorteermachine is reeds operationeel bij Sortbat in Tienen, waar beide partners intensief samenwerken aan verdere ontwikkeling en verfijning. Sortbat, dat 60 procent van de aandelen bezit in de joint venture, is een Europese specialist in batterijsortering en verwerkt dagelijks ongeveer 500.000 batterijen.
Wereldwijd uitrollen
Xbat.ai heeft de ambitie om deze technologie wereldwijd uit te rollen in sorteerinstallaties. Daarnaast wil het bedrijf artificiële intelligentie en röntgentechnologie inzetten voor andere machines binnen de sector. Het onderzoeksinstituut VITO, met een aandeel van 40 procent in de joint venture, brengt expertise in op het gebied van duurzame technologieën en batterijonderzoek.
De nieuwe technologie zet een nieuwe standaard in de batterijsorteersector. Dit komt niet alleen de recycling van batterijen ten goede, maar verhoogt ook de veiligheid, kostenefficiëntie en output van het sorteerproces.
In de mei 2025-editie van Solar Magazine is er aandacht voor de potentie van de Nederlandse daken die nog géén zonnepanelen hebben, de Europese overstap op kwartierprijzen en perovskietzonnecellen.