Het onderzoek laat flinke verschillen zien qua leeftijdsgroepen. In de groep tot 30 jaar oud zeggen 7 op de 10 zonnepaneelbezitters na het einde van het salderen over te stappen naar een dynamisch contract. Het percentage daalt naarmate de leeftijd vordert. Zo zegt ‘maar’ 35 procent van de zestigplussers de overstap te willen maken naar dynamisch.
Slimmer verbruiken
Bij een dynamisch contract veranderen de stroomprijzen ieder uur en de gasprijzen elke dag. ‘Het grote verschil bij dynamisch ten opzichte van variabel en vast is dat je het verbruik kunt sturen naar goedkopere momenten op de dag en dat kan een besparing opleveren,’ aldus Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer.
Wel waarschuwt hij dat teruggeleverde zonnestroom bij een dynamisch contract vaak weinig oplevert: ‘Daarom is het belangrijk dat je de opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf gebruikt. Bijvoorbeeld door het opladen van een elektrische auto en thuisbatterij of het gebruik van een airco of warmtepomp op de momenten dat de zon schijnt.’
Blijvend voordeel
Ondanks het wegvallen van de salderingsregeling blijven zonnepanelen volgens Independer financieel interessant. Huishoudens met zonnepanelen betalen nog steeds gemiddeld 300 euro minder per jaar voor hun energie dan huishoudens zonder zonnepanelen. Wie in staat is om 40 tot 50 procent van de eigen opgewekte zonnestroom direct te gebruiken of op te slaan, kan rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Q&A in opdracht van Independer onder een representatieve groep van 1.000 Nederlanders met zonnepanelen en een energiecontract.
In de mei 2025-editie van Solar Magazine is er aandacht voor de potentie van de Nederlandse daken die nog géén zonnepanelen hebben, de Europese overstap op kwartierprijzen en perovskietzonnecellen.