Dat alles blijkt uit een nieuwe analyse van marktonderzoeksbureau Aurora Energy Research. Zonder drastische uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen dreigt volgens het onderzoek energieschaarste en blijven de stroomprijzen hoog, terwijl de industrie juist stabiliteit nodig heeft om te kunnen verduurzamen.
Groeiende importafhankelijkheid
De levensduurverlenging van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 helpt de importafhankelijkheid te verminderen, maar biedt geen volledige oplossing. Voor mogelijke extra verlengingen van oudere reactoren zoals Doel 1, Doel 2 of Tihange 1 bestaan grote onzekerheden over technische haalbaarheid, kosten en operationele verantwoordelijkheid. Deze reactoren zullen richting 2040 sterk verouderd zijn, terwijl nieuwe nucleaire capaciteit pas na 2045 verwacht wordt.
België zal volgens Aurora naar verwachting in 2030 voor 17 procent afhankelijk zijn van elektriciteitsimport, met een verdere stijging tegen 2040. De situatie verergert doordat 2 belangrijke interconnectorprojecten met het Verenigd Koninkrijk en Denemarken onlangs zijn uitgesteld of geannuleerd vanwege oplopende kosten, wat de importcapaciteit verder beperkt.
Obstakels
Ondanks dat de hernieuwbare-elektriciteitsproductie volgens de prognoses zal stijgen van 23 terawattuur in 2024 naar 56 terawattuur in 2040, zijn er aanzienlijke hindernissen. De opbrengsten van zonne-energieprojecten dalen, windenergieprojecten op land stuiten op regelgeving en publieke weerstand, terwijl wind op zee kampt met hoge kosten voor netinfrastructuur.
Dure noodoplossing
De capaciteit van gascentrales zal weliswaar toenemen, maar door hoge gas- en CO₂-prijzen blijft hun rol in de energiemix beperkt. Ze fungeren voornamelijk als kostbare backup-optie en noodoplossing wanneer andere bronnen niet volstaan.
Simon De Clercq van Aurora Energy Research benadrukt dat elk toekomstscenario voor België een ‘hoog-hernieuwbaar’ scenario moet zijn. De Belgische industrie heeft stabiele en voorspelbare energieprijzen nodig om te kunnen investeren in verduurzaming, maar zonder forse uitbreiding van hernieuwbare energie komt die stabiliteit er niet.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.