logo
© KiesZon
© KiesZon
16 april 2025

Mogelijk strengere regels voor zonne-energie in SDE++, planbureau vraagt input marktpartijen

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) roept brancheorganisaties en marktpartijen op om antwoord te geven op een reeks vragen over nieuwe voorwaarden en aanvullende eisen voor de SDE++ 2026.

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft het PBL gevraagd advies uit te brengen over de subsidieregeling SDE++ voor het kalenderjaar 2026. Om de adviesvraag van het ministerie goed te kunnen beantwoorden, vraagt het PBL aan marktpartijen om te reageren op het eindadvies SDE++ 2025 en de wijzigingsnotitie SDE++ 2026.

Prijsontwikkeling en kostenanalyse
Logischerwijs constateren ook de onderzoekers van het PBL dat in de SDE++ 2024 flink minder aanvragen voor zonnepaneelprojecten zijn ingediend dan in de SDE++ 2023. Het totaal aangevraagde vermogen is afgenomen: de circa 320 aanvragen in 2024 tellen op tot 2,0 gigawattpiek, terwijl de ruim 1.300 aanvragen uit 2023 optelden tot 3,3 gigawattpiek.

Verder schrijven de onderzoekers in de wijzigingsnotitie dat na prijsstijgingen tussen 2020 en 2022 de prijzen van zonnepanelen eind 2022 zijn gaan dalen. Die daling zette zich door tot eind 2024. Voor het advies van 2026 blijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) scherp letten op de ontwikkelingen van materiaal- en arbeidskosten, netaansluiting en besturingssystemen. Die kosten zijn van groot belang voor een realistische inschatting van de benodigde subsidies.

Negatieve stroomprijzen baren zorgen
Een ander aandachtspunt zijn de negatieve elektriciteitsprijzen. Deze komen steeds vaker voor en brengen financiële risico’s met zich mee. In eerdere adviezen van het planbureau werd al voorgesteld om het aantal vollasturen te verlagen als oplossing. Voor de SDE++-regeling zijn andere opties overwogen, zoals het toepassen van een correctiefactor in de berekening van subsidies.

‘Op de manier waarop met de problematiek rondom de uren met negatieve elektriciteitsprijzen in de SDE++ omgegaan wordt, zal het kabinet voor de zomer terugkomen’, aldus het planbureau.

Duurzamere zonnepanelen
Het ministerie heeft het planbureau ook gevraagd om advies uit te brengen over de haalbaarheid en meerkosten van een maximale CO2-eis voor zonnepanelen van bijvoorbeeld 550 kilogram CO2 per kilowattpiek.

Het PBL onderzoekt nog of deze eis haalbaar is, hoeveel het extra kost en waar dergelijke zonnepanelen geproduceerd worden.

Netcapaciteit
Door beperkte ruimte op het elektriciteitsnet wordt gekeken naar manieren om zonne-energieprojecten efficiënter aan te sluiten.

Zo wil het planbureau weten of het een optie is om een netaansluiting van minder dan 50 procent van het piekvermogen van zonnepanelen te eisen.

Oproep aan de markt
Het PBL wil graag weten of de voorgestelde aanpassingen aansluiten bij de praktijk. Daarom is een marktconsultatie gestart, waarin onder andere wordt gevraagd naar kosten, verwachte ontwikkelingen, en de haalbaarheid van duurzame eisen. Ook wordt gekeken of bestaande categorieën moeten blijven bestaan of geschrapt kunnen worden als er geen interesse meer voor is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten