logo
© Klodien | Dreamstime.com
© Klodien | Dreamstime.com
16 april 2025

CO2-uitstoot Vlaamse industrie stijgt weer, opmars hernieuwbare energie zet door

Na een kalenderjaar waarin de CO2-uitstoot van de Vlaamse ETS-installaties naar het laagste niveau ooit daalde, is de CO2-uitstoot van de betrokken Vlaamse bedrijven in 2024 weer gestegen naar 28,3 miljoen ton.

De stijging heeft 2 oorzaken: afvalverbranders moesten voor het eerst rapporteren en 2 grote fabrieken hebben hun productie hervat na een stilstand voor onderhoud.

Elektriciteitssector
Hoewel de uitstoot steeg ten opzichte van het kalenderjaar 2023, blijkt uit een vergelijking met het kalenderjaar 2022 dat er toch vooruitgang werd geboekt. De totale uitstoot – zonder de nieuwe afvalverbranders meegeteld – is met 1,8 miljoen ton CO2 gedaald vergeleken met 2022. Deze daling komt volledig op het conto van de elektriciteitssector, die minder gebruik maakt van gascentrales en meer van hernieuwbare energiebronnen.

Zorgwekkend is dat de uitstoot van de industrie in vergelijking met 2022 met 2,5 procent is gestegen. De daling in de totale uitstoot komt dus volledig door de elektriciteitssector, terwijl de industrie juist meer is gaan uitstoten.

Wat is het EU ETS?

Het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) is een belangrijk instrument om klimaatdoelstellingen te halen. Grote industriële installaties en elektriciteitsbedrijven moeten hun CO2-uitstoot compenseren door emissierechten in te leveren. Het aantal beschikbare emissierechten daalt geleidelijk, waardoor bedrijven gestimuleerd worden om hun uitstoot te verminderen.

Voor Vlaamse bedrijven die onder het EU ETS-systeem vallen, staan geen specifieke emissiereductiedoelstellingen in het Vlaamse Energie- en Klimaatplan. Voor hen is het EU ETS de belangrijkste maatregel om hun uitstoot te verminderen.

Totaal België
De totale uitstoot onder het Europese emissiehandelssysteem in België bedraagt naar schatting 35,6 miljoen ton CO2. Vlaanderen neemt hiervan ongeveer 76 procent voor zijn rekening, wat een lichte stijging is ten opzichte van voorgaande jaren.

Op Europees niveau daalden de emissies in 2024 met 5 procent vergeleken met 2023. Deze daling is vooral te danken aan de overstap op meer hernieuwbare energiebronnen voor elektriciteitsopwekking. De energie-intensieve industrie in Europa bleef qua uitstoot stabiel, waarbij er wel onderlinge verschillen zijn tussen sectoren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten