Binnen het project richten 2 bedrijven zich op de toepassing, op industriële schaal, van een nieuw type drijvend zonnepaneel voor binnenwateren. Het doel is de bouw van een drijvend zonnepark van 12,2 megawattpiek waarbij gebruikgemaakt wordt van een nieuw type drijver.
Honingraatontwerp
Het project, dat 3,2 miljoen euro subsidie ontvangt, introduceert een lichtgewicht constructie die vriendelijker is voor water-ecosystemen én 5 procent meer elektriciteit produceert dankzij het koelende effect van water. Na een succesvolle pilot – op een schaal van 100 kilowattpiek – volgt nu de eerste grootschalige installatie op een meer met een oppervlakte van 15 hectare. Het meer ligt in Tertre, een dorp in de Belgische provincie Henegouwen.
Het montagesysteem FUSIO heeft een gepatenteerd ontwerp in de vorm van een driehoekige honingraatstructuur. Deze constructie is lichter dan traditionele drijvende zonneparken en verdeelt de belasting van wind en golven. Het ontwerp verlaagt niet alleen de kosten, maar vermindert ook de benodigde onderhoudsactiviteiten.
Catamaran
Een belangrijk voordeel van het systeem is dat een catamaran erover kan varen, waardoor inspectie, reiniging en vervanging van zonnepanelen veel eenvoudiger wordt. Dit elimineert de noodzaak voor zware, beloopbare structuren die water-ecosystemen kunnen beschadigen.
Het Floating Sky-project zal jaarlijks ongeveer 12 gigawattuur stroom produceren, genoeg om 3.700 Belgische huishoudens van stroom te voorzien. Daarnaast zet het project volgens de 2 bedrijven een nieuwe standaard voor biodiversiteitsbehoud en landschapsintegratie door de installatie van bio-hutten voor vissen en drijvende tuinen.
Het Europese innovatieproject kent een looptijd van april 2025 tot en met september 2026.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.