De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in totaal 5,3 miljoen euro toegewezen aan de 4 projecten waarbij onder meer universiteiten, hogescholen, gemeenten, woningcorporaties en energiebedrijven betrokken zijn. Private partijen dragen ook nog eens 2,4 miljoen euro bij als cofinanciering. De 4 projecten richten zich op het optimaliseren en vergroten van de uitvoeringscapaciteit voor energierenovaties. Innovatieve digitale oplossingen zoals het vervangen van menselijk werk en standaardisatie spelen hierbij een centrale rol.
PRE-MADONA: datagedreven renovaties
Het eerste project, PREparing mass ModulAr Digital ONsite renovation (PRE-MADONA), wordt geleid door professor André Dorée van de Universiteit Twente. Dit project ontwikkelt een data-gedreven, digitaal ecosysteem voor grootschalige gebouwrenovaties. Door gebruik te maken van Digital Twins en machinelearning-methoden worden data- en digitaliseringsproblemen aangepakt die momenteel de opschaling van renovatieprocessen belemmeren.
Het consortium bestaat uit 11 woningbouw-, infra- en energiepartijen die samen werken aan een integrale benadering. Hierdoor kunnen vraag en aanbod beter worden geclusterd, vergunningen sneller worden afgehandeld en ontwerp en uitvoering worden versneld.
RenoDat: betere data-infrastructuur
Het tweede project, RenoDat, staat onder leiding van professor Angela Greco van de TU Delft. Dit project richt zich op het verbeteren van data governance, eigendom, privacy en harmonisatievraagstukken bij de implementatie van Renovatiepaspoorten.
RenoDat combineert sociale, technische, pedagogische en economische expertise om een betrouwbare data-infrastructuur te ontwikkelen. Het doel is de renovatiekwaliteit te verbeteren, processen te stroomlijnen en belangrijke klimaat- en maatschappelijke welzijnsdoelen in Nederland te ondersteunen.
DPARt: besluitvorming in VvE’s verbeteren
Het derde project, DPARt, wordt geleid door professor Qi Han van de TU Eindhoven. Dit project benut door kunstmatige intelligentie (ai) aangedreven digitale hulpmiddelen om uitdagingen bij gebouwrenovatie aan te pakken, met speciale aandacht voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's).
Door simulatie en gamificatie wordt de collectieve besluitvorming verbeterd. Het project brengt universiteiten, IT-partners, gemeenten en eindgebruikers samen om de kloof tussen digitale planning en praktische uitvoering te overbruggen.
VR-Retrofit-4U: virtual reality voor bewoners
Het vierde project, VR-Retrofit-4U, staat onder leiding van professor Clarine van Oel van de TU Delft. In dit project werken bewonersconsulenten samen met huurders om via virtual reality (VR) een goed beeld te krijgen van plannen om woningen of wijken te verduurzamen.
Het doel is om VR-modellen slimmer en sneller te maken, zodat bewoners gemakkelijker kunnen meepraten en samenwerken met woningbouwverenigingen en aannemers. Dit moet leiden tot een snellere realisatie van duurzame renovatieprojecten.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.