Op die manier willen de 2 bedrijven zonne-energieproducenten helpen inkomsten te genereren door flexibiliteit aan te bieden aan de netbeheerders.
Door de flexcontracten te combineren met de Teleport-controller kunnen klanten met zonnepanelen de mogelijkheden benutten om gecompenseerd te worden voor het niet terugleveren van stroom aan het net tijdens perioden van netcongestie, om kosten te besparen wanneer marktprijzen laag of negatief zijn, en om extra inkomsten te genereren door deel te nemen aan balanceringsdiensten zoals onbalans.
Realtime aanpassen
‘Veel klanten met zonnepanelen lopen extra inkomsten mis omdat ze geen eenvoudige manier hebben om hun productie – in real time – aan te passen’, stelt Thijs de Graaf, algemeen directeur van NieuweStroom. ‘Ons partnerschap met Withthegrid draait die dynamiek om: nu kunnen we de output op afstand aanpassen om netcongestie te verminderen en worden onze klanten daarvoor beloond.’
Als congestion service provider (csp) ondersteunt NieuweStroom klanten met capaciteitsbeperkende contracten (cbc’s) waarbij alles van installatie tot facturering wordt geregeld, zodat zij niet met meerdere partijen hoeven te schakelen. Capaciteitsbeperkende contracten zijn vrijwillig waarbij een producent akkoord gaat om de productie te verminderen wanneer congestie wordt verwacht en dat in ruil voor financiële compensatie. Zo kan de bestaande netinfrastructuur beter benut worden. Tegelijkertijd levert Withthegrid de Teleport-gateway, die de zonnepaneelinstallatie realtime bestuurbaar maakt en zo de flexibiliteit ontsluit.
1.000 installaties
Met deze nieuwe opzet kan de netbeheerder een dag van tevoren de beperking activeren als congestie wordt verwacht. Op het geplande tijdstip worden setpoint-commando’s naar de realtime-interface gestuurd, waardoor de productie wordt verminderd voor de benodigde duur om ervoor te zorgen dat de zonne-energieproductie alleen voor eigen verbruik wordt gebruikt. Zodra de congestieperiode voorbij is, wordt het systeem automatisch weer opgeschakeld. In ruil daarvoor ontvangen producenten een compensatiebetaling.
De uitrol begint onmiddellijk, want voor dit jaar zijn 1.000 installaties gepland met de eerste focus op gebieden met de meeste congestie. De Graaf: ‘We beginnen in regio’s waar netcongestie het meest urgent is, zodat we het net zo snel mogelijk kunnen ontlasten. We zetten een obstakel om in een kans, en deze aanpak toont aan dat flexibiliteit zowel praktisch als lonend kan zijn. Ons platform staat open voor aanmeldingen en we zijn enthousiast om op te schalen.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.