logo
© Max421 | Dreamstime.com
© Max421 | Dreamstime.com
10 april 2025

Zonne-energie stuwt wereldwijde productie groene stroom naar recordhoogte

Zonne-energie heeft de wereldwijde productie van groene stroom in 2024 naar een nieuwe recordhoogte gestuwd. 40,9 procent van alle elektriciteit kwam wereldwijd uit schone bronnen zoals zon, wind en waterkracht.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Electricity Review van energie-denktank Ember. Nog nooit lag het aandeel zo hoog. De groei werd vooral aangedreven door zonne-energie, die al 20 jaar op rij de snelst groeiende bron is.

2.000 terawattuur
Afgelopen jaar groeide de wereldwijde opwek uit zon met 29 procent, goed voor 474 terawattuur extra. Dat bracht het totaal op meer dan 2.000 terawattuur, ofwel 6,9 procent van het wereldwijde stroomverbruik.

Windenergie groeide naar een aandeel van 8,1 procent en waterkracht bleef met 14 procent de grootste duurzame bron. Kernenergie had een aandeel van 9 procent, terwijl overige hernieuwbare bronnen samen 3 procent voor hun rekening namen.

Vraag stijgt
Ondanks de sterke groei van duurzame-energiebronnen nam ook de stroomproductie uit fossiele brandstoffen in 2024 iets toe: met 1,4 procent. De reden daarvoor ligt vooral bij de vele hittegolven, die wereldwijd zorgden voor extra vraag naar koeling. Die temperatuureffecten waren verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de totale stijging van het elektriciteitsverbruik.

Zonder dit effect zou de fossiele opwek bijna niet gegroeid zijn. Schone stroom kon namelijk 96 procent van de extra vraag opvangen die níét door warmte werd veroorzaakt. De analisten van Ember verwachten dan ook dat dit een tijdelijk effect is.

Nieuwe technologieën
Naast het weer groeit de vraag ook door technologische ontwikkelingen. Elektrische voertuigen, warmtepompen, datacenters en kunstmatige intelligentie droegen in 2024 samen voor 0,7 procent bij aan de wereldwijde stijging van elektriciteitsverbruik – 2 keer zoveel als 5 jaar geleden.

Toch zijn de vooruitzichten positief. Ember verwacht dat schone elektriciteit in de komende jaren sneller blijft groeien dan de vraag. Volgens berekeningen kan de verwachte groei van het stroomverbruik tot 2030 – 4,1 procent per jaar – volledig worden opgevangen met nieuwe schone opwekcapaciteit.

China en India
De grootste bijdragen aan de groei van zonne-energie kwamen in 2024 uit China. Dat land produceerde meer dan de helft van alle nieuwe zonnestroom. Bovendien wist China 81 procent van zijn stijgende stroomvraag te dekken met schone energiebronnen.

India verdubbelde het aantal nieuw geplaatste zonnepanelen vergeleken met 2023. Deze ontwikkelingen in 2 van de grootste economieën ter wereld zijn cruciaal in de wereldwijde omschakeling naar duurzaam.

Einde fossieltijdperk
‘Zonne-energie is het hart van de energietransitie’, aldus Ember-directeur Phil MacDonald. ‘In combinatie met batterijen wordt het een onstuitbare kracht.’ Volgens hem markeert 2024 het begin van een structurele daling van fossiele energie wereldwijd.

MacDonald stelt dat wie verwacht dat fossiele opwek blijft groeien, zal worden teleurgesteld. ‘Schone technologie is nu de motor van economische ontwikkeling. Zelfs in een wereld met steeds meer stroomverbruik, zien we het einde van het fossiele tijdperk naderen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten