logo
© TenneT
© TenneT
7 april 2025

TenneT vindt 9 gigawatt ruimte op stroomnet, genoeg voor 40 procent nationale piekvraag

TenneT heeft op het stroomnet 9,1 gigawatt aan ruimte gevonden. Via nieuwe tijdsduurgebonden transportcontracten komt in een keer ruim 40 procent van de huidige nationale piekvraag naar elektriciteit beschikbaar.

Uit nieuw congestieonderzoek blijkt dat buiten ‘de spits’ op het hoogspanningsnet nog een grote hoeveelheid vermogen beschikbaar is voor geïnteresseerde partijen op de wachtlijst voor afname van stroom. De komende weken neemt TenneT contact op met alle partijen die interesse hebben getoond in het nieuwe contracttype.

Nieuwe contractvormen
Als onderdeel van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie ontwikkelen netbeheerders, toezichthouder, het ministerie en marktpartijen nieuwe contractvormen die de ruimte op het net buiten de spits, de zogenaamde restruimte, beschikbaar maken voor geïnteresseerden. Deze flexibele contractvormen, zoals het nieuwe tijdsduurgebonden transportrecht, vormen een stuk van de puzzel om dit te realiseren.

Wat zijn tijdsduurgebonden transportrechten?

Tijdsduurgebonden transportrechten (TDTR) geven partijen die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT recht op transport gedurende een vastgesteld aantal uren per jaar, minimaal 85 procent van de tijd. Dat kan zowel om afname als invoeding van elektriciteit gaan.

Tijdens de overige 15 procent van de tijd kan TenneT, bijvoorbeeld bij verwachte piekmomenten, een – gedeeltelijke – beperking in de afname of invoeding van elektriciteit opleggen. Deze beperkingen deelt TenneT minimaal 1 dag van tevoren met de klant. Tijdsduurgebonden transportrechten zijn met name interessant voor bedrijven die flexibel met hun energiegebruik kunnen omgaan, zoals batterijsystemen, de procesindustrie en bedrijven met eigen noodvoorzieningen. De verwachting van TenneT is dat flexibele netgebruikers door een combinatie van tijdsduurgebonden transportrechten en het slim inspelen op tijdsafhankelijke tarieven tot maximaal 65 procent kunnen besparen op de nettarieven.

Nog steeds wachtlijst
Ondanks de enorme hoeveelheid vermogen die TenneT vrijspeelt voor klanten op de wachtlijst, is er meer interesse voor deze nieuwe contractvorm dan dat er op dit moment ruimte is. In totaal hebben partijen bij TenneT voor ruim 70 gigawatt aanvragen voor een TDTR-contract ingediend. Het merendeel van deze partijen zijn grootschalige batterijparken, waarbij sommige partijen meerdere, soms tientallen, aanvragen hebben gedaan. De hoeveelheid aangevraagd TDTR-vermogen is aanzienlijk hoger dan de huidige piekvraag naar elektriciteit in Nederland.

Deze piekvraag bedraagt ongeveer 19 gigawatt en stijgt naar verwachting tot ongeveer 27 gigawatt in 2030. Het aansluiten van 70 gigawatt aan flexibel vermogen is dan ook veel meer dan naar TenneT’s verwachting economisch levensvatbaar is in het elektriciteitsnet. TenneT schat dit voor grootschalige batterijen voor 2030 in op ongeveer 5 gigawatt.

First come, first served
Het afgelopen jaar heeft TenneT kleinschalig samen met een aantal klanten gewerkt aan de productontwikkeling van TDTR. Zo kreeg Giga Storage voor een grootschalige batterijinstallatie in Delfzijl het eerste TDTR-contract en in het Zeeuwse Vlissingen tekenden Lion Storage en TenneT ook zo’n nieuw contract voor een batterij in de provincie Zeeland. Met de uitgevoerde analyses is TenneT nu klaar voor de grootschalige uitrol van TDTR. Hoeveel van de beschikbare 9,1 gigawatt aan capaciteit exact toegekend kan worden, hangt af van de te leggen ‘capaciteitspuzzel’ van alle aanvragen en het beschikbare vermogen per locatie. Van de beschikbare 9 gigawatt is inmiddels 2,3 gigawatt toegekend. De rest van de capaciteit verdeelt TenneT, rekening houdend met maatschappelijk prioriteren, op basis van het ‘first come, first served-principe’.

Verdeling
Van de 9,1 gigawatt aan restruimte gaat het om 4 gigawatt ruimte op het hoogspanningsnet van 380.000 en 220.000 volt en 5,1 gigawatt op het hoogspanningsnet van 150.000 en 110.000 volt. De gevonden ruimte op de hoogspanningsnetten van 150.000 en 110.000 volt zijn per provincie of regio onderverdeeld.  

Op dit moment voert TenneT ook berekeningen uit voor de restruimte die de regionale netbeheerders kunnen inzetten via zogenaamde tijdsblokgebonden transportrechten, bijvoorbeeld voor de nachtelijke uren. De resultaten hiervan worden voor de zomer verwacht.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten