Rijkswaterstaat werkt al sinds 2017 aan de komst van zonnepanelen langs de A37 als onderdeel van het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER). De Drentse Zonneroute A37 bestaat straks uit maximaal 115 hectare zonnepanelen langs de snelweg tussen Hoogeveen en de Duitse grens bij Zwartemeer.
‘Uitdagend project’
Afgelopen maand organiseerden de gezamenlijke initiatiefnemers van het project een marktconsultatie waarbij 27 marktpartijen aanwezig waren. Een groot deel van hen ontwikkelt hernieuwbare-energieprojecten. Het projectteam Drentse Zonneroute A37 hecht grote waarde aan de ideeën en mening van marktpartijen en wil hen daarom vroegtijdig en actief betrekken.
Meer dan de helft van de aanwezigen heeft aangegeven dat ze het ‘een uitdagend project’ vinden. De deelnemers hadden vragen over de combinatie van de bouw en exploitatie van het zonnepark met het reguliere beheer en onderhoud van de gehele A37 – exclusief asfalt. Ook waren er vragen ten aanzien van de bereikbaarheid bij de aanleg van het zonnepark en in geval van calamiteiten. Daarnaast vroegen deelnemers zich af hoe men het zonnepark kan beveiligen tegen diefstal en hoe het zit met de aanbestedingsplicht. Een van de deelsessies werd georganiseerd door de Koepel A37, de gezamenlijke energiecoöperatie uit de 3 gemeenten. Tijdens deze sessie werd besproken hoe lokaal eigendom vorm kan krijgen binnen het project en welke kansen en uitdagingen daarbij spelen.
Tender
Het merendeel van de deelnemers gaat op zoek naar samenwerkingspartners of wil eerst de tenderstukken afwachten vóór het besluit tot inschrijving op de tender. Een klein deel weet nu al dat het mee gaat doen met de tender. Alle opgehaalde reacties worden meegenomen in de voorbereiding van de tender.
‘We zijn blij dat marktpartijen veel aandacht hebben voor dit project’, vertelt Bas de Jong, programmamanager Hernieuwbare energie, Rijksvastgoedbedrijf. ‘We hebben veel waardevolle input gekregen waarmee we het project beter én interessanter voor de markt kunnen maken. We hebben op een open en constructieve manier met de markt gesproken.’
Wessel de Wagt, technisch manager programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed, Rijkswaterstaat, besluit: ‘De komende periode gaan we met de inzichten aan de slag om tot een goede tender te komen. Daarin nemen we ook het beheer en onderhoud voor Rijkswaterstaat van de A37 goed mee.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.