logo
© Uros Medved | Dreamstime.com
© Uros Medved | Dreamstime.com
4 april 2025

Aardbeving Myanmar verstoort productie voor grondstof zonnepanelen, prijzen omhoog

De aardbeving in Myanmar waarbij duizenden doden zijn gevallen, heeft de productie van ingots verstoord, een belangrijke grondstof voor zonnepanelen. Als direct gevolg hebben waferfabrikanten hun prijzen verhoogd.

De aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter heeft ook in het zuidwesten van China zijn sporen nagelaten in diverse productiegebieden van ingots. Ingots zijn blokken zuiver silicium die in dunne schijfjes worden gezaagd, ook wel wafers genoemd. Deze wafers worden vervolgens verwerkt tot zonnecellen en door meerdere zonnecellen te combineren, ontstaat een zonnepaneel dat zonne-energie opwekt.

Waferaanvoer onder druk
Vanuit het perspectief van de wereldwijde toeleveringsketen is China goed voor bijna 95 procent van de totale ingotproductie, met belangrijke productiehubs in Binnen-Mongolië – goed voor 32 procent van de productie – Yunnan (19 procent), Ningxia (12 procent), Sichuan (12 procent) en Qinghai (11 procent).

Marktonderzoeksbureau InfoLink is direct na de aardbeving een onderzoek gestart om de status van belangrijke pv-productiegebieden in Zuidwest-China in de gaten te houden. Bedrijven in Sichuan, Yunnan en Binnen-Mongolië hebben productielijnstoringen gemeld en voeren noodinspecties van apparatuur en capaciteitsbeoordelingen uit.

Opgeschort en uitgesteld
De productie van ingots – dat een kritisch thermisch proces kent met hoge temperaturen – vereist zeer stabiele apparatuur en productieomstandigheden. Hoewel de aardbeving de fabrieken niet rechtstreeks heeft getroffen, hebben de seismische golven de productieschema’s en de capaciteitstoewijzing verstoord. Sommige bedrijven hebben als reactie hierop zendingen opgeschort en leveringen van orders uitgesteld.

Prijsverhogingen
Uit het eerste onderzoek van InfoLink blijkt dat verschillende fabrieken de productie tijdelijk hebben stilgelegd. De maandelijkse waferproductie daalt hierdoor naar schatting met 3,5 tot 4 gigawattpiek, oftewel zo’n 7 tot 12 procent van de totale productie.

De marktonderzoekers waarschuwen echter dat de werkelijke impact nog groter kan worden. Door de bezorgdheid over een krapper aanbod van wafers hebben veel waferproducenten hun leveringen opgeschort en zijn ze begonnen met nieuwe prijsonderhandelingen. Zo verhoogde Zhonghuan, een van de marktleiders, zijn prijzen direct en werd dit voorbeeld gevolgd door anderen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten