De eerste middelen van het kwaliteitsbudget zijn volgens de federaties inmiddels uitgekeerd en later dit jaar volgt de rest. Het beschikbare budget biedt kansen om duurzame-energieopwekking te combineren met natuurherstel.
Criteria
Momenteel werken de meeste RES-regio’s, samen met provincies en de 12 Natuur– en Milieufederaties, aan criteria voor de toekenning van het budget. Dit geldt zowel voor nieuwe wind- en zonneparken als – in sommige gevallen – voor bestaande projecten. Het doel is om de negatieve impact van energieprojecten op de natuur te minimaliseren en tegelijkertijd kansen te benutten om de biodiversiteit en landschapskwaliteit te verbeteren.
Zonneparken kunnen de biodiversiteit beïnvloeden door veranderde lichtinval en vochtregulatie. Door slimme maatregelen te nemen – zoals het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, bloemrijke randen of het tijdelijk stilzetten van turbines bij vogeltrek – kunnen deze negatieve effecten worden beperkt én kan de natuur juist versterkt worden, benadrukken de federaties.
De RES-regio’s kunnen zelf bepalen hoe ze het budget besteden, zolang het ten goede komt aan de natuur en landschapskwaliteit bij energieprojecten.
Voorbeelden zijn niet alleen het aanleggen van natuurzones, maar ook maatregelen om vogels en vleermuizen te beschermen, zoals faunavriendelijke hekwerken of aangepaste turbine-instellingen. Ook water- en bodemverbetering door bijvoorbeeld het creëren van natuurlijke waterbuffers en ecologische verbindingen behoort tot de mogelijkheden. De Natuur en Milieufederaties ondersteunen de regio’s met advies en praktische richtlijnen om het budget zo effectief mogelijk in te zetten.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.