Vlaanderen telt bijna 150.000 appartementsgebouwen met 980.000 wooneenheden. Meer dan de helft van de appartementsgebouwen werd gebouwd voor 1981 en een groot deel ervan heeft een slecht energielabel.
Complex
De energetische renovatie van appartementsgebouwen is technisch, financieel en juridisch complex. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de collectieve woningpas om het renoveren van appartementen laagdrempeliger te maken.
Momenteel bestaat voor elke wooneenheid – zoals een eengezinswoning, een appartement of een studio – in Vlaanderen een woningpas. Dit geeft de eigenaar zicht op de energiescore, isolatieaspecten en aanwezige installaties van elke wooneenheid. Nu ziet ook de ‘collectieve woningpas’ het levenslicht. Eigenaars van appartementen krijgen dan niet alleen een woningpas van hun individueel appartement te zien, maar krijgen ook zicht op relevante informatie op gebouwniveau en inzicht in de – energetische – situatie van de gemeenschappelijke delen. Denk aan het verplichte energieprestatiecertificaat (epc) en het asbestattest van de gemeenschappelijke delen.
Aanbevelingen
Elke eigenaar heeft op die manier toegang tot de isolatieaspecten van de gemeenschappelijke delen en de gemeenschappelijke installaties zoals verwarmingsinstallaties. Een eigenaar kan deze woningpas op gebouwniveau ook delen met een syndicus of de vereniging van mede-eigenaars (VME), zonder de informatie die gelinkt is aan het eigen appartement te delen. Op die manier kan een syndicus de (mede-)eigenaar bijstaan als die (renovatie)werken wil uitvoeren aan de gemeenschappelijke delen.
Daarnaast vindt elke eigenaar in de collectieve woningpas ook aanbevelingen om de gemeenschappelijke delen van het gebouw energiezuiniger te maken. De uitvoering van deze aanbevelingen zal ook impact hebben op de energieprestatie van de afzonderlijke (woon)eenheden in het gebouw. Een energetische renovatie kadert best in een totaalaanpak waarbij al deze gemeenschappelijke delen zoveel als mogelijk gezamenlijk gerenoveerd worden. Door de collectieve woningpas te lanceren, willen ze de drempels qua informatieverzameling en kennisniveau wegnemen én het renovatieproces eenvoudiger maken.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.