In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Topsector Energie heeft Royal HaskoningDHV een handreiking voor ontwikkelaars en gemeenten opgesteld die woningbouw mogelijk maakt bij netcongestie.
Stappenplan
Steeds vaker loopt de ontwikkeling van gebieden waar woningen, scholen en voorzieningen moeten komen, vertraging op door netcongestie. Met de nieuwe handreiking ‘Netbewuste Gebiedsontwikkeling’ kan deze impasse volgens de onderzoekers doorbroken worden. De praktische leidraad biedt concrete handvatten om gebiedsontwikkeling mogelijk te maken.
Het biedt, aan de hand van praktische voorbeelden en een duidelijk stappenplan, handelingsperspectief om in alle fasen van het gebiedsontwikkelingsproces passende keuzes te maken. Ook legt de handreiking uit wie welke verantwoordelijkheid heeft bij netcongestie in nieuwbouw en hoe samenwerking tussen partijen eruit kan zien.
Community of practice
De publicatie bevat een groot aantal oplossingsrichtingen – van slimme energieopslag en warmtenetten tot capaciteitsbeperkende contracten (red. zie kader) – en beschrijft hoe deze gecombineerd kunnen worden in een netbewuste woning of wijk. Daarnaast biedt het handvatten voor gemeenten om al in de vroege planvorming het gesprek met netbeheerders en ontwikkelaars te voeren over vermogensbudgetten en slimme keuzes in energie-infrastructuur.
De komende jaren werkt TKI Urban Energy samen met gemeenten, netbeheerders en ontwikkelaars aan nieuwe innovaties en schaalbare oplossingen die helpen om gebieden toekomstbestendig te ontwikkelen, ondanks de uitdagingen op het elektriciteitsnet. Daartoe heeft TKI Urban Energy ook de ambitie om een Community of practice te starten waarin kennis, expertise en handvatten kunnen worden uitgewisseld.
Prominente rol
In de handreiking heeft zonne-energie een prominente rol. Zo kan volgens de onderzoekers het lokaal opwekken van duurzame elektriciteit met zonnepanelen het aandeel elektriciteit verminderen dat nodig is uit het stroomnet. Ook aanpassingen aan het gebouwontwerp kunnen de energievraag verlagen. Sturing op hoge isolatienormen resulteert in een lage gebouwgebonden warmtevraag. Zongericht bouwen met een overstek zorgt voor een lage warmtevraag in de winter en een lage koelvraag in de zomer als gevolg van toe- en afname in de zoninstraling.
Het lokaal opslaan van elektriciteit is volgens de onderzoekers eveneens een belangrijk onderdeel van netbewuste gebiedsontwikkeling. Batterijen worden steeds belangrijker voor het verlagen van de teruglever- en afnamepiek.
De oplossingsrichtingen De Topsector Energie draagt in het nieuwe onderzoeksrapport meerdere oplossingsrichtingen aan – onderverdeeld in 7 categorieën – die kunnen worden toegepast om netbewuste gebiedsontwikkeling te realiseren.
|
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.