De rechtbank Den Haag vindt dat het college van burgemeester en wethouders van Den Haag de omgevingsvergunning die de bewoonster aanvroeg terecht heeft geweigerd vanwege het beschermde tuinstadkarakter van de wijk.
Omgevingsvergunning
De bewoonster diende op 4 maart 2022 een aanvraag in voor een omgevingsvergunning om een parkeerplaats en een laadpunt voor haar elektrische auto in haar voortuin aan te leggen. Haar woning bevindt zich in de Vogelwijk, een wijk die is aangewezen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht vanwege het groene tuinstadkarakter.
De gemeente wees de aanvraag af op basis van het bestemmingsplan, waarin staat dat tuinen een groene functie moeten behouden en niet gebruikt mogen worden voor het stallen van auto’s. De bewoonster tekende bezwaar aan, maar dit werd op 5 oktober 2022 afgewezen. Vervolgens stapte zij naar de rechter om het besluit aan te vechten.
Groene karakter
In haar beroep voerde de bewoonster aan dat haar aanvraag juist in lijn is met duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, zoals vastgelegd in de Nota Duurzaamheid van 2019. Zij wilde haar auto opladen met zonne-energie van de zonnepanelen op het dak van haar eigen woning, wat volgens haar bijdraagt aan de energietransitie. Ook wees ze erop dat in de wijk meerdere voortuinen zijn betegeld en dat haar plan met een houten schuifhek het groene karakter juist zou ondersteunen.
Het gemeentecollege stelde echter dat de aanvraag in strijd was met de ruimtelijke ordening. Parkeren in de voortuin heeft volgens de gemeente een grotere negatieve impact op het groene karakter van de wijk dan enkel een betegelde voortuin. Bovendien kan de bewoonster gebruikmaken van openbare laadpalen in de buurt, waardoor de noodzaak van een privélaadpunt in haar voortuin niet doorslaggevend werd geacht.
Aantasten
De rechtbank volgde de redenering van de gemeente en oordeelde dat het weigeren van de vergunningsaanvraag gerechtvaardigd is. De rechter benadrukte dat het tuinstadkarakter van de wijk een belangrijke ruimtelijke waarde is en dat het toestaan van parkeerplaatsen in voortuinen dit karakter zou aantasten. Ook oordeelde de rechtbank dat de Nota Duurzaamheid geen concrete beleidsuitgangspunten bevat die in de ruimtelijke besluitvorming verplicht meegewogen moeten worden.
Daarnaast vond de rechtbank dat de belangen van de bewoonster voldoende waren meegewogen. Hoewel zij baat heeft bij een privélaadpunt op eigen terrein, weegt volgens de rechter het belang van een goede ruimtelijke ordening zwaarder. Omdat de bewoonster gebruik kan maken van openbare laadpalen, werd haar belang als minder zwaarwegend beschouwd.
Met deze uitspraak blijft het besluit van de gemeente Den Haag in stand. Dit betekent dat de bewoonster geen parkeerplaats en laadpunt in haar voortuin mag realiseren. Ook krijgt zij het betaalde griffierecht niet terug, en de rechtbank ziet geen reden voor een proceskostenvergoeding.
Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke laadpalen te verkrijgen zijn in de Benelux.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.