Het zijn enkele van de beoogde resultaten van een reeks innovatieprojecten die onlangs subsidie toegezegd kregen via de diverse regelingen van de Topsector Energie. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep.
Oranjewind Inertia
Energiebedrijf RWE Generation wil binnen dit innovatieproject een energieopslagsysteem met batterij (bess) ontwikkelen, installeren en testen. Het project maakt deel uit van RWE’s offshorewindpark Oranjewind in de Noordzee. Het batterijpark moet een vermogen van 10 megawatt krijgen. Eerst zullen de technische vereisten voor netvoeding worden gedefinieerd en zal een nieuw energieconversiesysteem worden ontwikkeld tot een schaalbaar bess-systeem. Vervolgens worden de componenten van het batterijsysteem, inclusief de netvormende omvormers, geïnstalleerd en geïntegreerd in het elektriciteitsnet.
Groene Waterstof Combinatie
Binnen dit demonstratieproject realiseert de Groene Waterstof Combinatie (GWC) een waterstofproject van 2,5 megawatt op het perceel van snacktomatenfabrikant Westburg. Het project heeft drie belangrijke doelen. Ten eerste wordt de gecombineerde batterij en elektrolyser Battolyser gedemonstreerd. Ten tweede wordt er geleerd hoe verschillende assets kunnen worden gekoppeld: het zonnepark en de stroomafnameovereenkomst (ppa) met de batterij en de Battolyser. Daarbij wordt de bedrijfsvoering van de snacktomatenfabrikant klaargemaakt om waterstof te gebruiken in de warmtekrachtkoppeling (wkk)-installatie.
DEMOnstrate Offshore Solar
Binnen het DEI-project DEMOnstrate Offshore Solar (DEMOOS) bereidt Zeevonk – een samenwerking tussen Vattenfall en Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) – zich voor op de bouw van een drijvend zonnepark bij windpark IJmuiden Ver Beta. Dat zonnepark, gebouwd door Oceans of Energy, moet een vermogen van 50 megawattpiek krijgen. In DEMOOS wordt een offshore solar systeem van meer dan 10 megwattpiek ontwikkeld en geïntegreerd op het offshoregrid. Het project is een belangrijke stap voor de versnelde opschaling van offshore-solar in Nederland en het doorontwikkelen van offshore-solar als potentieel exportproduct.
Circulaire batterijen met pv
‘Exergy circulaire batterijen met PV voor hoge CO2 reductie’ is een DEI-project met Exergy Storage, Stanstechniek Gaanderen en Technische Universiteit Delft als deelnemers. Doel van dit project is om CO2 te reduceren via zonnepaneelsystemen in combinatie met batterijen van Exergy. Een pilotproductielijn om de circulaire batterijen te produceren is onderdeel van het innovatieproject. Daarbij worden 3 verschillende typen toepassingen onderzocht: thuisbatterijen, een wijkbatterij en een batterijcontainer.
Lees het volledige artikel met onder meer ook de projecten Smart Energy Hub regio Zwolle Noord, AgriPeakPV, Perovision, Circulair Zonnepaneel, MESSM en SuperHeat hieronder in de maart 2025-editie van Solar Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.