Deelnemers zijn onder meer Heylen Warehouses, Alides, BPI Real Estate, Bopro, CBRE, Atenor, Cordeel Group, AG Real Estate en Montea. ING heeft de eerste stap gezet door verschillende spelers samen te brengen, en het nieuwe platform kan ondertussen rekenen op de steun vanuit de Vrije Universiteit Brussel en sectororganisaties zoals bankenfederatie Febelfin, de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector UPSI-BVS en de Belgische beroepsorganisatie van de bouw- en installatiesector Embuild.
Duurzaamheidsnormen
Met een brede vertegenwoordiging uit de vastgoedsector – van architecten en projectontwikkelaars tot banken en bouwbedrijven – wil de gloednieuwe organisatie een katalysator zijn voor kennisdeling en harmonisatie van duurzaamheidsnormen en voor beleidsmakers.
‘We beseffen vandaag massaal dat de vastgoedsector voor enorme uitdagingen staat op het vlak van duurzaamheid, maar nog veel te vaak spreken we een verschillende taal’, stelt Belgian Green Building Council (BGBC) voorzitter Isabelle De Bruyne, die ook chief sustainability officer is bij CFE. ‘Velen onder ons voelen dat er dringend nood is aan een gemeenschappelijk kader, duidelijke definities en vereenvoudigde regelgeving op het vlak van duurzaamheid. Alleen zo kunnen we als sector écht vooruitgang boeken. Het is cruciaal dat bedrijven, beleidsmakers, academische instellingen en zovele andere experten de handen in elkaar slaan om deze transitie te versnellen. En het wordt de hoogste tijd dat we qua duurzaamheid met één stem spreken. Zo wegen we zwaarder en kunnen we méér bereiken.’
Administratieve rompslomp
De Belgian Green Building Council wil binnen 1,5 jaar concrete afspraken gemaakt hebben over gemeenschappelijke duurzaamheidsstandaarden binnen de vastgoedsector.
Ondervoorzitter Wim Heylen van de Heylen Group haalt het concept ‘second life’ voor gebouwen als voorbeeld aan. ‘Vandaag ontbreekt hierover een eenduidige definitie, zodat het niet altijd duidelijk is wat hier precies mee bedoeld wordt. Nochtans kan dit een gamechanger zijn voor circulair bouwen. Door gebouwen een tweede, derde of zelfs vierde leven te geven, kunnen we de milieu-impact drastisch verminderen. Alleen vraagt dit om duidelijke afspraken tussen alle spelers binnen de sector. En die zijn er momenteel niet.’
België kent volgens de BGBC zo’n complexe wet- en regelgeving, onder meer vanwege de diverse beleidsniveaus, dat het duurzaam bouwen vaak bemoeilijkt. En dan is er nog de enorme administratieve last, denk maar aan de tijd en budgetten die in vergunningen en rapporten worden gestoken. ‘Terwijl die middelen net naar duurzame oplossingen zouden moeten gaan”, zo luidt het.
Daarnaast pleit de nieuwe organisatie voor geharmoniseerde duurzaamheidsnormen. Emilie Delacroix hierover: ‘Vandaag hanteren vastgoedbedrijven en overheden verschillende methodologieën om bijvoorbeeld de energie-intensiteit te berekenen of om ‘net zero’-doelstellingen te definiëren. Dat leidt tot verwarring en belemmert vooruitgang. Wij willen dat iedereen binnen de vastgoedsector op dezelfde manier rekent en rapporteert. We moeten allemaal dezelfde taal spreken.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.