Hierin slaan Solarge, Mirec en TNO de handen ineen om een nieuw thermo-mechanisch verwerkingsproces voor de recycling van zonnepanelen te ontwikkelen en implementeren.
Laagwaardige afvalstromen
Solarge is een van de parels van de Nederlandse pv-industrie. Het bedrijf ontwikkelde een innovatief, kunststof, glasloos zonnepaneel. Dat is licht in gewicht, wat het geschikt maakt voor toepassing op daken die geen standaardzonnepanelen kunnen dragen. Daarnaast is het bijzonder duurzaam. Het bevat geen schadelijke stoffen zoals antimoon dat gebruikelijk in zonnepaneelglas zit, en is PFAS-vrij. Bovendien is het 100 procent recyclebaar.
De recycling van zonnepanelen is een hot issue in de pv-industrie. De afvalstroom van zonnepanelen die aan het einde van hun leven zijn, groeit. Een optimale recycling van de gebruikte materialen in de standaardproducten van nu is lastig, omdat de diverse lagen verlijmd zijn. De gebruikelijke methodiek is het verwijderen van het aluminium frame, kabels en de junction box. De rest wordt in veel gevallen vermalen tot gruis. Daarmee ontstaan laagwaardige afvalstromen, restmaterialen die bijvoorbeeld worden verwerkt in asfalt. ‘Dit verwerkingsproces moet worden verbeterd’, aldus chief technology officer van Solarge Gerard de Leede.
Uitval
Hoe zit het met de circulariteit van de zonnepanelen van Solarge? ‘Wij openden onze fabriek in mei 2023’, vertelt De Leede. ‘In de productie gaat natuurlijk weleens wat fout, bijvoorbeeld zonnecellen die beschadigen wanneer die worden geplaatst. Door dat vroeg genoeg te constateren, vóór laminatie, kunnen deze worden verwijderd en onze zogenaamde backplate kan opnieuw worden gebruikt. Daarnaast is sprake van uitval aan het einde van de lijn, dat is inherent aan de productie van zonnepanelen. Die pv-modules gaan straks naar Mirec.’
Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2025-editie van Solar Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.