Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Soly onder 1.278 Nederlandse huishoudens met zonnepanelen. Uit het onderzoek komt volgens het bedrijf naar voren dat internationale spanningen en overheidsoproepen tot paraatheid – minister van Justitie David van Weel stelt dat Nederlanders minimaal 72 uur zelfredzaam moeten kunnen zijn en een noodpakket moeten aanschaffen – een extra invloed hebben op de interesse in thuisbatterijen.
Opslag zonnestroom
Een ander opvallend element in het onderzoek is dat er meer interesse is in de opslag van de met zonnepanelen zelf opgewekte stroom, dan het gebruiken van de thuisbatterij om te handelen op de energiemarkten.
Inmiddels heeft 54,6 procent van de zonnepaneeleigenaren zich georiënteerd op het kopen van een thuisbatterij. Van de ondervraagden die een thuisbatterij overwegen is voor bijna 77 procent zelfvoorziening – het minder afhankelijk zijn van energiebedrijven en meer zonnestroom zelf gebruiken – de belangrijkste reden om een thuisbatterij te kopen. Bijna 14 procent noemt geld verdienen als motivator en 9 procent noemt stroomstoringen als motivator. Belangrijkste bezwaar voor het kopen van een thuisbatterij zijn de kosten. Bijna 68 procent van de respondenten noemt dat als voornaamste reden om geen thuisbatterij aan te schaffen. 4,5 procent maakt zich zorgen over brandgevaar en 2,5 procent geeft aan dat sommige batterijen schaarse grondstoffen bevatten en dit een struikelblok vormt voor de aanschaf van een thuisbatterij.
Kostenverwachtingen en betalingsbereidheid
De kostenverwachting voor een thuisbatterij loopt uiteen: 46,6 procent denkt dat een thuisbatterij tussen de 3.000 en 5.000 euro kost, terwijl 30,8 procent een prijs tussen de 5.000 en 7.000 euro verwacht. 12,4 procent verwacht een prijs onder de 3.000 euro en 10,2 procent denkt dat een thuisbatterij meer dan 7.000 euro kost.
Ruim 68 procent van de respondenten wil maximaal 3.000 euro wil betalen voor een thuisbatterij, wat laat zien dat de huidige prijzen nog een belangrijke drempel vormen.
Milan van der Meulen, medeoprichter van Soly, benadrukt dat het onderzoek een bredere maatschappelijke trend laat zien: ‘We zien dat mensen door de onrust in de wereld bewuster omgaan met hun energievoorziening. De wens om minder afhankelijk te zijn van externe factoren en beter voorbereid te zijn op onvoorziene situaties neemt duidelijk toe.’
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.