Na de installatie van 4,8 gigawattpiek zonnepanelen in 2023, is de verkoop in 2024 daarmee met zo’n 30 procent teruggevallen. Waar consumenten minder zonnepanelen kochten, constateren de onderzoekers van Dutch New Energy Research (DNE Research) dat de vraag naar zonnepanelen vanuit de zakelijke markt nog altijd groot is.
Dragende kracht
Volgens de laatste cijfers van DNE Research installeerden consumenten vorig jaar 1,13 gigawattpiek zonnepanelen en was de zakelijke zonne-energiemarkt goed voor 2,3 gigawattpiek. Daarmee viel de verkoop onder consumenten met meer dan 50 procent terug (red. zie kader), terwijl de zakelijke markt vergelijkbaar presteerde met de afgelopen 3 jaar.
DNE Research verwacht dat de zakelijke markt tot 2027 de dragende kracht van de Nederlandse zonne-energiemarkt zal zijn, terwijl de residentiële markt naar verwachting stabiel blijft. In 2025 kan in de residentiële markt volgens de onderzoekers zelfs een herstel van 20 procent worden ingezet met een consumentenmarkt van 1,1 tot 1,4 gigawattpiek.
Prognose 2025-2027
De prognose voor de komende 3 jaar laat in geen enkel scenario een verdere daling van de jaarlijkse geïnstalleerde zonnepaneelcapaciteit zien. Volgens het lage scenario zal het installatieniveau naar verwachting op het niveau van 2024 blijven.
Het basisscenario voorziet een lichte marktverbetering in 2025 en 2026, met een installatieniveau van 4,5 gigawattpiek gevolgd door een daling in 2027 naar 4 gigawattpiek. Het hoge scenario voorspelt een sterk herstel van de markt in 2025 – met bijna 6 gigawattpiek aan nieuw geïnstalleerde zonnepanelen – en een installatieniveau van 5,5 tot 6 gigawattpiek in de daaropvolgende jaren.
‘Behoefte aan duurzame energie blijft’ De behoefte aan duurzame energie en daarmee zonnepanelen blijft bestaan. Dat stelt Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker van DNE Research. Medarac is ondanks de gedaalde verkopen dan ook positief over de toekomst van de Nederlandse zonne-energiemarkt. ‘De daling van de residentiële markt is toe te schrijven aan meerdere factoren: de aankondiging van het afschaffen van de salderingsregeling per 2027, gestabiliseerde energieprijzen en een verzadigde markt’, vertelt Medarac. ‘Maar toch blijft er vraag naar zonnepanelen. Met 80.000 nieuwe A-labelwoningen per jaar blijft er behoefte aan duurzame energie, en zonnepanelen blijven daarbij een van de meest concurrerende opties. Bovendien is dat slechts een deel van de markt dat zal blijven bestaan. Ook woningcorporaties hebben hun duurzaamheidsdoelen. En een deel van de koopwoningen die renovaties ondergaan, zal zonnepanelen blijven gebruiken. Ook de markt voor de vervanging van oude en minder efficiënte zonnepanelen mag niet worden vergeten.’ ‘Ondanks de uitdagingen ziet de toekomst van zonne-energie er veelbelovend uit’, vult Hélène Minderman aan, branchemanager Zonne-energie bij Techniek Nederland. ‘De combinatie van technologische vooruitgang, economische haalbaarheid en een groeiend bewustzijn van de noodzaak voor duurzame energie zorgt ervoor dat zonne-energie een centrale rol zal blijven spelen in onze energievoorziening.’ Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, deelt die mening: ‘Een belangrijke ontwikkeling die de zonnestroomsector op korte termijn vooruit zal stuwen, is de integratie van zonnestroom met energiemanagement, opslag en conversie. Een energiemanagementsysteem (ems) in combinatie met een batterijsysteem zal in de nabije toekomst een integraal onderdeel gaan zijn van elk zonnestroomsysteem.’ |
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.