Voor het R&D-thema is 19,3 miljoen euro subsidie beschikbaar.
Productieprocessen
Speciale en fijnchemicaliën zijn een belangrijk deel van de chemische, materiaal-, agro- en farmaceutische industrie. De huidige productieprocessen van speciale en fijnchemicaliën zijn gebaseerd op fossiele grondstoffen.
Het verduurzamen van deze processen is volgens GroenvermogenNL op meerdere vlakken belangrijk, omdat de productieprocessen niet alleen veel energie gebruiken maar ook veel afval opleveren. Door het gebruik van waterstof en groene elektronen kunnen syntheseroutes korter en schoner gemaakt worden.
Chemische synthese
De subsidiecall is gericht op het creëren van nieuwe methoden en processen voor chemische synthese. De activiteiten zijn verdeeld in 2 categorieën.
Ten eerste de productie van speciale en fijnchemicaliën uit waterstof, groene elektriciteit of licht; evenals uit complexe, niet-fossiele grondstoffen zoals biomassa en diverse afvalstromen, waaronder plastic, landbouw- en huishoudelijk afval, en CO2 voor de synthese van fijne chemicaliën. Ten tweede de ontwikkeling van nieuwe synthesemethoden voor de productie van speciale en fijnchemicaliën via elektrochemie en/of fotochemie.
1 nationaal consortium
Er wordt 1 nationaal consortium van bedrijven en onderzoekers gevormd. De vraag vanuit de industrie staat centraal in het onderzoek. Ook bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor maximaal 40 procent.
Er is geen concurrentie tussen subsidieaanvragers. Partijen werken samen aan 1 projectplan. Vooraf nemen partijen deel aan 2 workshops van elk 2,5 dag, in april en mei 2025.