logo
hero-image
23 december 2024

Energy Storage NL | Thuisbatterijen: waar doen we het voor?

Nu heel Nederland weet dat netcongestie bestaat en de afschaffing van de salderingsregeling er toch echt aan zit te komen, staan thuisbatterijen logischerwijs steeds meer in de belangstelling.

Hoewel er in de wereld van onderzoek en ontwikkeling al jarenlang veel gebeurde rondom flexibele ‘prosumenten’ – het nationale innovatieprogramma intelligente netten (IPIN) liep al sinds 2011 – was de grote bottleneck voor de implementatie simpelweg het gebrek aan financiële prikkels om als consument bewust met je energievoorziening om te gaan.

Geopolitieke crises
Dat is inmiddels wel anders. Anno 2024 rekenen energieleveranciers kosten voor het terugleveren van zelf opgewekte elektriciteit, vergroten geopolitieke crises het risico op stijgende energieprijzen en is duidelijk dat salderen niet lang meer mogelijk gaat zijn. Tegelijkertijd dalen de kosten van batterijen en wordt er in de Tweede Kamer geregeld gediscussieerd over de stimulering van thuisbatterijen. De vraag is: is dat nodig?

Significant aantal
De schattingen lopen nog uiteen, maar het Smart Storage Trendrapport van Dutch New Energy Research stelt dat er in 2023 24.000 thuisbatterijen tot 20 kilowattuur zijn geïnstalleerd, waarmee we zouden uitkomen op een totaal van bijna 40.000 opgesteld. Marktonderzoek van branchevereniging Energy Storage NL ziet ook een snelle stijging, maar komt op ongeveer 20.000 opgesteld – nog steeds een significant aantal. Ter vergelijking: de verwachting is dat er dit jaar zo’n 300.000 nieuwe – residentiële – zonnestroominstallaties bij komen. Thuisbatterijen zijn daarmee nog niet bepaald alomtegenwoordig, maar het is wel duidelijk dat ze aan populariteit winnen en dat het steeds urgenter wordt om tot een gedeeld beeld te komen over nut en noodzaak.

Verschillende perspectieven
Dat gedeeld beeld is er nog niet. Thuisbatterijen zijn enkele duizenden euro’s in de aanschaf, en om dit terug te verdienen is – ook na afschaffing van de saldering – meer nodig dan alleen het verhogen van de elektriciteitsconsumptie van je eigen zonnepanelen. Aanbieders van thuisbatterijen zetten deze daarom steeds vaker in op de verschillende elektriciteitsmarkten, en spelen in op de actuele onbalans. Verschillende experts wijzen echter op de risico’s voor consumenten die de actuele prijsschommelingen – en dus inkomsten – projecteren op de toekomst, en regionale netbeheerders vrezen de gevolgen die ongelimiteerde handel door thuisbatterijen kan hebben voor netcongestie in de wijk. Tegelijkertijd zien netbeheerders ook dat thuisbatterijen juist een congestieverzachtende impact zouden kunnen hebben, zoals nu bijvoorbeeld wordt onderzocht door Liander en Enexis.

Lees de volledige column van Stan van den Broek van Energy Storage NL hieronder in de december 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten