Diverse kennisinstituten, investeerders en fabrikanten van zonnecellen en zonnepanelen dienden begin 2023 een voorstel voor een nationaal pv-programma in bij het Nationaal Groeifonds – SolarNL – dat de ambities van een aantal bedrijven volgt. Dit plan werd gehonoreerd door het toenmalige Nederlandse kabinet dat er 412 miljoen euro voor uittrok.
MCPV
MCPV wil zonnecellen en zonnepanelen op gigawattschaal gaan produceren in 2 fabrieken, 1 in Nederland en 1 in Spanje. Het bedrijf werkt al 4 jaar aan het waarmaken van die ambitie. Daarin worden nu belangrijke stappen gezet, te beginnen in Nederland. MCPV verzekerde zich onlangs van 4,2 miljoen euro financiering vanuit het ministerie van Economische Zaken, de provincie Groningen en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM. De komst van een nieuwe fabriek voor zonnecellen in Veendam is daarmee weer een stap dichterbij.
Purchase-contracten
‘Het gaat de goede kant op’, aldus chief executive officer Marc Rechter. ‘De grondovereenkomst is getekend en ook de netaansluiting met de benodigde transportcapaciteit is geregeld, wat nog niet zo gemakkelijk is in Nederland. We zijn bezig met het opschalen van ons team, hebben onder meer een chief financial officer en project mangement officer aangenomen, een supply chain directeur en een operationeel directeur met meer dan 10 jaar ervaring in heterojunctie (hjt-) zonneceltechnologie. Daarnaast zijn we bezig met het afronden van de architectuur van onze productielijnen en we gaan richting purchase-contracten. Die 4,2 miljoen euro is heel belangrijk voor ons in deze fase, maar wij zijn natuurlijk ook alweer volop bezig met de volgende financiering.’
Fully operational
Als alles volgens plan verloopt, gaat de bouw van de zonnecelfabriek in Veendam over een jaar van start. Ze moet dan eind 2026 draaien. Dat begint met een productiecapaciteit van 400 megawattpiek en die wordt naar eind 2027 opgeschaald naar 1,7 gigawattpiek. Weer een jaar later moet de tweede fase zijn gerealiseerd. Met een productiecapaciteit van 4 gigawattpiek is die dan fully operational. De Spaanse pv-modulefabriek zal in 2027 haar eerste productie opstarten, en in 2028 op volle toeren draaien. Dat gaat echter allemaal niet gebeuren zonder het benodigde kapitaal, en het benodigde investeringsbedrag is voor Europese normen groot, maar voor Chinese normen normaal, en nodig om dit soort industriële activiteit op te starten. Hoe kijkt Rechter, die in het verleden meerdere malen fors hamerde op de noodzaak van een krachtig Europees stimuleringsbeleid voor de pv-industrie, naar de uitdaging die voorligt?
Kracht en urgentie
Rechter: ‘Het mag duidelijk zijn dat initiatieven zoals die van ons niet van de grond komen zonder een vorm van subsidie vanuit de overheid. Nederland heeft daarin een belangrijke stap gezet met SolarNL, en ons land op een voorsprong gezet in Europa. De molens in Brussel draaien langzaam. Maar daar zie je – bijvoorbeeld met de komst van het Temporary Crisis and Transition Framework en de Net Zero Industry Act –ook een versterkte inzet op de ondersteuning van bedrijven in het kader van de overgang naar een groene economie. En ook het recente rapport van Mario Draghi over het Europese concurrentievermogen en de toekomst van de EU biedt uitzicht op een nieuwe strategische industriepolitiek. Ik vertrouw erop dat de nieuwe Commissie met kracht en urgentie het nodige beleid implementeert, zodat het privékapitaal kan gaan stromen naar MCPV en al die andere zonne-energiebedrijven in de keten met grote industriële projecten die klaar zijn voor implementatie. Alleen met snelheid en zekerheid bouwen we een eigen pv-industrie op.’
Lees het volledige artikel hieronder in de december 2024-editie van Solar Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.