logo
© Dreamstime.com
© Dreamstime.com
17 december 2024

Batterij moet businesscase zonnepanelen verbeteren om financiering op peil te houden

De businesscase van zonnepanelen die zowel in België als Nederland verslechtert door het recordaantal uren met negatieve stroomprijzen, moet snel verbeterd worden door het toevoegen van flexibel vermogen.

Wapen in strijd
Batterijen zijn daarbij een wapen in de strijd om te zorgen dat de gigantische hoeveelheid kapitaal die nodig is voor de energietransitie ook daadwerkelijk aangetrokken wordt. Financiering van banken en investeerders is essentieel om de klimaatdoelen niet in gevaar te brengen. Aan projectontwikkelaars de schone taak om geldverstrekkers te blijven verleiden.

De laatste stap naar volledig subsidievrije zonnedaken en zonneparken wordt in België momenteel gezet en Nederland wil dat de komende 2 tot 3 jaar ook doen. De harde realiteit is dat projectontwikkelaars momenteel nog niet zonder de hulp van de overheid lijken te kunnen.

Volatiliteit
Exploitanten van grootschalige zonnestroominstallaties worden momenteel in heel Europa geconfronteerd met de volatiliteit van de stroomprijzen. Om zonne-energieprojecten aan beide kanten van de grens financierbaar te houden, zijn mogelijk nieuwe steunmechanismen nodig. Projectontwikkelaars slaan bovendien ook zelf de hand aan de ploeg om de businesscases van bestaande en nieuwe pv-installaties te verbeteren door het toevoegen van batterijen.

Voor nieuwe vormen van ondersteuning wordt in Europa ondertussen gekeken naar contracts for difference, waarbij financieel wordt bijgesprongen in de slechte jaren en geld terugvloeit in de goede jaren. Ook de Nederlandse regering lijkt die opzet aantrekkelijk te vinden, maar zal daarbovenop ook het afsluiten van stroomafnameovereenkomsten (ppa’s) moeten vergemakkelijken, bijvoorbeeld door overhead weg te nemen middels standaardisatie van overeenkomsten. Bovendien wordt nagedacht over een ppa-garantiefonds.

Lokaal eigendom
Een andere ontwikkeling waar de politiek nog altijd moeilijk vat op lijkt te krijgen, is de deelname van de lokale omgeving bij grote wind- en zonne-energieprojecten. Het succes van crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen bewijst dat er volop interesse is onder burgers om te investeren in zonne-energie, maar het streven van 50 procent lokaal eigendom bij grondgebonden en drijvende zonneparken is nog niet behaald. ZonnepanelenDelen wijzigde in 2024 overigens zijn naam in Zonhub. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 300 projecteigenaren, financiers, installateurs en energieleveranciers met 12.000 particuliere investeerders verbonden en meer dan 120 miljoen euro gefinancierd voor de energietransitie. Via Zonhub Marktplaats faciliteert het financieringsplatform de secundaire markt.

Dat het streven van minimaal 50 procent lokaal eigendom nog niet gehaald wordt, verleidde energiecoöperatiekoepel Energie Samen ertoe om te pleiten voor het vastleggen van een resultaatverplichting voor wind en zon op land van minimaal 50 procent lokaal eigendom. Die verplichting lijkt er vooralsnog echter niet te komen. Wel heeft het Ontwikkelfonds Opwek inmiddels enkele tientallen leningen aan energiecoöperaties verstrekt voor de uitrol van windmolens en zonnepanelen. Energie Samen, verantwoordelijk voor het fonds, heeft bovendien via het Realisatiefonds financiering inmiddels aan meer dan 20 hernieuwbare-energieprojecten kapitaal verstrekt. Naast het Ontwikkelfonds Opwek is afgelopen april ook het Ontwikkelfonds Warmte geopend, dat energiecoöperaties helpt om projecten te realiseren die onderdeel zijn van de warmtetransitie. Het Realisatiefonds is in het leven geroepen om leningen mogelijk te maken die voor banken ‘te klein’ zijn.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2025.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten