Hoe kun je daar nu al rekening mee houden als woningcorporatie en hoe selecteer je daarbij de juiste partner? De oplossing ligt in kwalitatieve aanbestedingen, aldus Roland van der Klauw en Carolien Waal van Wocozon.
Geclusterd woningbezit
Moet een woningbouwcorporatie Europees aanbesteden? De Nederlandse overheid en sector zijn van mening dat dat momenteel niet hoeft. Er is echter EU-jurisprudentie aanstaande waarin die verplichting expliciet wordt vastgelegd, en met terugwerkende kracht. Dat geldt dus tevens voor het installeren van zonnepanelen. De implicaties zijn groot volgens Van der Klauw, oprichter van Wocozon.
‘Er komt heel veel op de Nederlandse corporatiesector af, ook op het gebied van de energietransitie’, aldus Van der Klauw. ‘De woningcorporatie heeft daarin een belangrijke rol te spelen. Zo moet de gebouwde omgeving in 2040 volledig geëlektrificeerd zijn. Tegen die tijd moet 4 keer zoveel groene stroom worden geproduceerd dan nu, en zoveel mogelijk op de locatie waar elektriciteit wordt gebruikt. Laten het nu net de woningcorporaties zijn die geclusterd woningbezit hebben op lokaal niveau. Zij moeten de komende 16 jaar dan ook vol aan de bak. Ook de overheid zal steeds vaker naar de corporaties kijken om een leidende rol te pakken voor hun woonwijken in de energietransitie.’
Puzzel
Zo’n 20 procent van de Nederlandse sociale huurwoningen is voorzien van zonnepanelen. Daarmee ligt er nog een potentieel van zo’n 1 miljoen stuks open. Tegelijkertijd vormt pv maar een klein stukje van de puzzel die een woningcorporatie moet leggen. De toekomst is aan geïntegreerde hernieuwbare-energiesystemen die de opwek van zonnestroom bijvoorbeeld combineren met het opslaan van elektriciteit en warmte, ev-laders en slim energiemanagement. Hoe vind je als woningcorporatie de partner die zowel in de behoefte van nu kan voorzien, pv-installaties, en tegelijkertijd meerwaarde voor de toekomst biedt?
Gelukkig
Van der Klauw begint met een kwinkslag. ‘Ik ben ruim 40 jaar getrouwd en ik heb destijds geen Programma van Eisen geschreven voor een partner en dat in de markt weggezet. Toch ben ik nog steeds heel gelukkig met de keuze die ik destijds maakte. En nu serieus. Ik was begin deze eeuw directeur van het Kenniscentrum Bouwproces innovatie. Daar deden we onder andere veel onderzoek naar contractvormen in de bouw en installatiesector. Wil je een echte partner voor de lange termijn, zo luidde de conclusie, dan gaat dat niet via een traditionele aanbesteding.’
Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2025.