logo
© Alliander
© Alliander
12 december 2024

Netbeheerder tevreden over proef met thuisbatterijen Zonneplan, netcongestie verminderd

Liander en Zonneplan hebben hun gezamenlijke proef afgerond om thuisbatterijen en zonnepanelen slim aan te sturen en zo het stroomnet te ontlasten. De netbeheerder stelt tevreden te zijn met de uitkomsten.

Half september kondigde Liander aan in de gemeente Arnhem een proef te starten in de woonwijken Burgemeesterswijk en Hoogkamp om via de automatische aansturing van thuisbatterijen het lokale stroomnet te ontlasten. Als onderdeel van de pilot zijn zonnepanelen en thuisbatterijen automatisch aangestuurd.

Vergoeding
De consumenten die deel hebben genomen aan de proef hebben een vergoeding ontvangen voor het flexibel inzetten van hun apparaten. Hoe vaak de thuisbatterijen en zonnepanelen van klanten van Zonneplan zijn uitgeschakeld om het stroomnet te ontlasten en welke vergoeding hiervoor is uitgekeerd, is vooralsnog niet bekendgemaakt.

Insteek van de pilot was het beantwoorden van de vraag hoe huishoudens met flexibel aanstuurbare thuisbatterijen en zonnepanelen kunnen bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Zowel Liander als Zonneplan stelt zeer positief te zijn over de uitkomsten, onder meer omdat de deelnemende huishoudens niet zouden hebben moeten inleveren op hun wooncomfort. Liander neemt de inzichten uit de pilot mee in gesprekken met andere netbeheerders.

Spitstijden
Zonneplan liet thuisbatterijen opladen of ontladen en schakelde zonnepanelen af op verzoek van de netbeheerder. Er is getest met zowel verzoeken 1 dag van tevoren als op de dag. ‘De uitkomsten van de pilot in Arnhem laten zien dat partijen zoals Zonneplan in staat zijn om bij te dragen aan het verminderen van de drukte op het elektriciteitsnet’, duidt Gilbert de Graaf, directeur Marktdiensten bij Liander. ‘Door thuisbatterijen en zonnepanelen aan te sturen, ontstaat er flexibiliteit die de druk tijdens spitstijden van het elektriciteitsnet af kan halen.’

De Graaf stelt dat de potentie van de pilot in Arnhem groot is. ‘We streven ernaar om op te schalen. De komende maanden zullen we met Zonneplan en andere energieleveranciers kijken in welke andere gebieden we de sturing zoals gedaan tijdens de pilot kunnen inzetten.’

Laden elektrische auto’s
Liander onderzoekt ook of andere toepassingen, zoals het laden van elektrische auto's, kunnen worden ingezet voor een flexibeler gebruik van het elektriciteitsnet. Zonneplan beschikt over flexibel aanstuurbare laadpalen en past deze technologie ook al langer toe.

‘Wij weten dat we met onze Powerplay-aansturing snel flexibiliteit kunnen bieden, ook op lokaal niveau’, vult Jochem van Vuren aan, Business Developer bij Zonneplan. Bovendien introduceerde het bedrijf eind november GridGuard, een nieuwe functie waarmee het bedrijf stelt te kunnen garanderen dat thuisbatterijen de problemen met het stroomnet niet onbedoeld zullen verergeren. ‘Wat ons betreft zijn thuisbatterijen dan ook bij uitstek geschikt om ingezet te worden om netcongestie op grote schaal te verminderen. We roepen dan ook andere regionale netbeheerders op om de mogelijkheden van flexibele aansturing samen met ons te onderzoeken.’

Sectorbrede afspraken
Mede naar aanleiding van de proef in Arnhem is een sectorbrede werkgroep gestart die zich richt op het maken van afspraken over netbewuste aansturing van thuisbatterijen. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, netbeheerders en marktpartijen.

Minister Hermans stelde eerder deze maand al afspraken te willen maken over de inzet van thuisbatterijen voor onbalanshandel, waarvoor de werkgroep benut kan worden.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten