In de eerste jaarhelft is de gemiddelde grootte van zakelijke zonnedaken en zonneparken volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met vele tientallen procenten gegroeid, het aantal gerealiseerde projecten met een grootverbruikersaansluiting is juist fors gedaald en bevindt zich op het niveau van de kalenderjaren 2020 en 2021. Het CBS telde in het eerste halfjaar 51 nieuwe zonneparken en 4.857 zonnedaken met een grootverbruikersaansluiting.
Fikse terugval
Daarmee kwam het aantal nieuwe installaties met een vermogen van meer dan 15 kilowattpiek uit op 4.908 stuks.
Het CBS telde eind juni 91.189 ‘grote’ zonnepaneelinstallaties, terwijl de teller voor ‘kleine’ zonnepaneelinstallaties volgens het CBS de 3 miljoen nadert.
Net niet
Het CBS registreerde in de eerste 6 maanden van dit jaar 1.736,4 megawattpiek aan nieuw vermogen. Voor kleinschalige zonnepaneelinstallaties ging het om slechts 589,7 megawattpiek, terwijl het volume aan nieuwe grootschalige zonnepaneelinstallaties op schema ligt om de marktgroei van vorig jaar te evenaren. Zou het installatievolume in de tweede jaarhelft namelijk gelijk zijn aan de eerste 6 maanden, dan zou de grootzakelijke markt 2.347,4 megawattpiek aan zonnepanelen verwelkomen, wat aardig in lijn ligt met de voorgaande 3 kalenderjaren.
Kleinschalige installaties zijn inmiddels de grens van 11 gigawattpiek geïnstalleerd vermogen gepasseerd. Voor grootschalige installaties – met een vermogen groter dan 15 kilowattpiek – staat de teller inmiddels op bijna 15 gigawattpiek.
Fors minder
Volgens de gegevens van het CBS zijn er in Nederland in de eerste jaarhelft 51 grondgebonden en drijvende zonneparken opgeleverd. Daarmee kan het aantal nieuwe drijvende en grondgebonden zonneparken het eerst in jaren tijd weer fors groeien. Nederland telt volgens het CBS inmiddels 917 drijvende en grondgebonden zonneparken. Het aantal nieuwe, grootschalige, dakgebonden zonnepaneelinstallaties bedroeg in de eerste jaarhelft 4.857 stuks en bevond zich daarmee op het niveau van de jaren 2020 en 2021. In totaal waren er eind juni ruim 90.000 grootschalige zonnedaken.
Forse krimp
Waar het aantal nieuwe grootschalige zonnepaneelinstallaties lijkt terug te vallen tot het installatieniveau van 2020 en 2021, kan het daarmee gemoeide vermogen wel op dat van het kalenderjaar 2023 uitkomen.
80 procent van het in Nederland opgestelde grootzakelijke pv-vermogen betrof eind juni kleinschalige en grootschalige zonnedaken. Grondgebonden en drijvende zonneparken zijn goed voor 20 procent van het opgestelde vermogen, oftewel ruim 5,2 gigawattpiek.
Zonnedaken en zonneparken fors groter
Waar de gemiddelde grootte van zonnedaken op woningen tot 2022 relatief stabiel was, toonde die in 2023 een plotselinge stijging. In de eerste helft van 2024 is de gemiddelde grootte echter weer terug op het oude niveau van circa 4,1 kilowattpiek.
Bij grote zonnedaken en zonneparken is juist een forse groei van de gemiddelde installatiegrootte van respectievelijk 57 en 43 procent te zien. Een grootschalig zonnedak kende in de eerste jaarhelft een gemiddelde omvang van maar liefst 122,8 kilowattpiek en zonneparken maar liefst 11,3 megawattpiek.
Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.