Dat schrijft de minister van Klimaat en Energie in haar beleidsnota Energie en Klimaat 2024-2029: ‘We onderzoeken het potentieel van energiedelen en energiegemeenschappen voor kwetsbare groepen, zoals lage-inkomenshuishoudens – bijvoorbeeld klanten met sociaal tarief – bewoners van sociale woningen, huurders en personen met een digitale meter in voorafbetaling. Daarbij evalueren we in hoeverre energiedelen en energiegemeenschappen kunnen bijdragen aan lagere energiekosten, meer flexibiliteit in het energiesysteem en een versterking van het draagvlak voor hernieuwbare energie. Waar nodig werken we drempels in de regelgeving weg.’
Regelgevend kader aanpassen
De minister stelt het regelgevend kader over energiedelen aan te gaan passen door de nieuwe Europese elektriciteitsmarktrichtlijn om te zetten. Alle consumenten met een geldig leveringscontract – inclusief klanten met een digitale meter in voorafbetaling – krijgen daarbij toegang tot de mogelijkheden van energiedelen.
‘We streven naar een weloverwogen model met een gelijk speelveld voor alle marktspelers, met extra aandacht voor energiegemeenschappen’, aldus Depraetere.
Gemeenschappelijk aansluitpunt
Daarnaast wil ze de mogelijkheden van collectieve zelfconsumptie via energiedelen faciliteren in onder andere appartementsgebouwen, lokale energiegemeenschappen en collectieve bedrijventerreinen.
Depraetere hierover: ‘We streven ernaar om lokaal gedeelde energie achter een gemeenschappelijk aansluitpunt van een gemeenschappelijk gebouwencomplex vrij te stellen van Vlaamse heffingen, en we dringen er ook op aan om dergelijke vrijstelling te laten verlenen voor federale belastingen.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.