logo
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
19 november 2024

Vlaams minister houdt vast aan verplichting zonnepanelen, uitbreiding op komst

De Vlaamse minister Depraetere houdt vast aan de verplichte uitrol van zonnepanelen en wil het aantal organisaties waarvoor de verplichting geldt, uitbreiden. Wel wordt het handhavingskader aangepast.

Dat schrijft minister Depraetere in haar Beleidsnota Energie en Klimaat 2024-2029. Die nota bevat de verdere invulling van de beloften die het Vlaamse kabinet in haar regeerakkoord heeft opgenomen.

Goedkoper en betrouwbaar
‘Vandaag is Vlaanderen veel te afhankelijk van dure, vervuilende energie uit onbetrouwbare landen’, schrijft Depraetere in het openingswoord van de beleidsnota. ‘Slecht voor het klimaat, de portemonnee en voor de bevoorradingszekerheid. We moeten versneld de omslag maken naar hernieuwbare energie van bij ons. Dat is proper, goedkoper en betrouwbaar. Daarom versterken we het beleid voor zonne- en windenergie.

De beleidsnota bevat meerdere thema’s die voor zonne-energie relevant zijn, van het verhogen van de flexibiliteit tot het behoud van de Mijn VerbouwLening en de verplichting.

Behoud Mijn VerbouwLening
Om het potentieel van daken optimaal te benutten en om zoveel mogelijk burgers toegang te geven tot zonne-energie behoudt de minister binnen de Mijn VerbouwLening zonnepanelen als maatregel waarvoor een lening met rentekorting kan worden afgesloten. De begeleiding voor installeren van zonnepanelen voor kwetsbare gezinnen en onderhoud van verwarmingsinstallaties wordt gecontinueerd en hiervoor worden structureel budgetten voorzien.

‘We continueren de gratis begeleiding die de Energiehuizen aanbieden aan huishoudens uit de laagste inkomensdoelgroep en vereniging van mede-eigenaars (vme’s) bij plaatsing van zonnepanelen tot 2030’, duidt de minister. ‘De bestaande variant voor begeleiding bij het opzetten van lokale energiegemeenschappen binnen een appartementsgebouw wordt verder gepromoot. We onderzoeken of deze begeleiding ondergebracht kan worden in de begeleidingstrajecten van de Mijn VerbouwBegeleiding.’

Verplichting
Verder behoudt de Vlaamse regering de verplichting voor grote elektriciteitsafnemers om zonnepanelen te installeren. Op 30 juni 2025 moeten zo’n 3.000 Vlaamse bedrijven en publieke organisaties zonnepanelen op het dak hebben geplaatst. ‘We zorgen voor een optimale implementatie van de pv-plicht voor grootverbruikers en openbare gebouwen, waarmee ook een gepast handhavingskader wordt uitgewerkt dat rekening houdt met de opstart van de maatregel’, licht Depraetere toe in haar beleidsnota.

Verder wordt volgens de minister onderzocht hoe de doelgroep kan worden uitgebreid. Daarbij wordt rekening gehouden met de Europese verplichtingen in de Europese gebouwenrichtlijn (EPBD) voor de plaatsing van pv op gebouwen, en hoe dit kan worden afgestemd met de bestaande pv-verplichting voor grootverbruikers. ‘De flexibiliteit voor de in aanmerking komende alternatieven van nieuwe of bestaande investeringen in hernieuwbare energie in Vlaanderen wordt verhoogd’, aldus Depraetere.

Vergunningsprocedures
Om de inplanting van bijkomende hernieuwbare energie-installaties en de nodige netinfrastructuur en energieopslaginfrastructuur mogelijk te maken, gaat de minister het beleidsdomein Omgeving bij de implementatie van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED III) voor het vereenvoudigen en versnellen van vergunningsprocedures.

‘Daarbij wordt ook onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om versnellingszones af te bakenen zoals voorzien in de RED III’, duidt Depraetere.

Asbest
Verder houdt Depraetere vast aan de premie voor asbestverwijdering voor niet-verwarmde, niet- residentiële gebouwen in combinatie met de plaatsing van zonnepanelen. ‘Deze premie stimuleert niet alleen de sterkere inzet van zonne-energie, maar biedt tegelijk door de verwijdering van asbest ook grote gezondheidsvoordelen.’

Door meer flexibiliteit op de elektriciteitsmarkt verwacht ze de waarde van de geproduceerde zonnestroom te verhogen en de rendabiliteit voor pv-projecten te vergroten. De digitale meter speelt daar een belangrijke rol in. Depraetere besluit: ‘De Vlaamse overheid werkt mee aan het draagvlak voor de uitrol van de digitale meter bij prosumenten in 2025. Op 1 juli 2029 moet de volledige uitrol van digitale meters in Vlaanderen voltooid zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten