Dat blijkt uit de jaarlijkse Klimaatenquête die afgenomen is in opdracht van de Europese Investeringsbank (EIB). Saillant detail is dat Nederlanders wel de economische kansen zien die klimaatadaptatie biedt: bijna 9 op de 10 Nederlanders zeggen dat investeringen in adaptatie banen kunnen scheppen en de lokale economie een impuls kunnen geven.
Nationale prioriteit
In Nederland vindt 93 procent van de respondenten dat Nederland zich aan moet passen aan klimaatverandering. Bijna de helft – 49 procent – vindt dat klimaatadaptatie een nationale prioriteit moet zijn.
Slechts 46 procent denkt dat ze hun manier van leven zullen moeten aanpassen vanwege de impact van klimaatverandering, waar het Europees gemiddelde 72 procent is. 77 procent van de Nederlanders is het ermee eens dat er nu moet worden geïnvesteerd in klimaatadaptatie om nog hogere kosten in de toekomst te voorkomen.
Hogere investeringen voorkomen
77 procent van de consumenten is van mening dat klimaatadaptatie nu meteen investeringen vereist om hogere kosten in de toekomst te voorkomen. Terwijl de Nederlandse respondenten de economische kansen van adaptatie aan klimaatveranderingseffecten erkennen, voelen zij door hun persoonlijke ervaring met extreme weersomstandigheden de urgentie om in actie te komen, doch minder sterk dan de meeste van hun Europese tegenhangers:
59 procent van de bevolking in vergelijking met een EU-gemiddelde van 80 procent heeft de afgelopen 5 jaar minstens 1 keer te maken gehad met extreem weer. Van de totale bevolking heeft 34 procent te maken gehad met extreme hitte en hittegolven, 29 procent met zware stormen of hagel en 24 procent met droogtes.
Verhuizen
46 procent van de Nederlanders – tegenover 72 procent in de EU – erkent dat ze hun levensstijl zullen moeten aanpassen als gevolg van de klimaatverandering. 25 procent, tegenover 35 procent in de EU, denkt dat ze zullen moeten verhuizen naar een minder klimaatgevoelige plek om overstromingen, bosbranden of andere extreme weersomstandigheden te ontlopen.
21 procent zegt dat ze naar een koelere regio of een koeler land zullen moeten verhuizen.
Hoofdprioriteiten
De Nederlandse respondenten mochten 3 hoofdprioriteiten voor lokale klimaatadaptatie noemen. Steden verkoelen door straten met bomen aan te leggen of ruimtes te vergroenen kon op 46 procent van de stemmen rekenen. Infrastructuur verbeteren – bijvoorbeeld via betere afvoersystemen, waterkeringen, stormschuilplaatsen of veerkrachtige elektriciteitsnetten – kan op 41 procent van de stemmen rekenen. Zorgen voor beplanting die beter bestand is tegen klimaatverandering tot slot op 36 procent.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.