De pv-industrie heeft er 68 jaar over gedaan om de 1 terawattpiek aan zonnepanelen te installeren: van 1954 tot en met 2022. Het heeft echter slechts 2 jaar geduurd om de volgende terawattpiek toe te voegen. De Global Solar Council schat dat de wereld in 2030 over maar liefst 8 terawattpiek aan opgesteld zonnepaneelvermogen zal beschikken.
Drastische kostprijsverlagingen
De Global Solar Council, die de mijlpaal samen met SolarPower Europe heeft berekend, benadrukt dat het gebruik van zonne-energie de afgelopen jaren exponentieel is toegenomen. Dat ging gepaard met drastische kostprijsverlagingen waardoor zonne-energie nu de goedkoopste vorm van energie is die beschikbaar is voor consumenten in veel landen over de hele wereld.
Met 2 gigawattpiek kunnen naar schatting 1 miljard huishoudens van energie worden voorzien. ‘De ongekende wereldwijde uitrol van zonne-energie, en nu het feit dat we deze mijlpaal van 2 terawattpiek hebben bereikt oftewel ongeveer 7 miljard geïnstalleerde zonnepanelen, is het hoogtepunt van tientallen jaren hard werk’, stelt Sonia Dunlop, chief executive officer van de Global Solar Council. ‘Vooruitstrevend beleid, industrieel vernuft, 7 miljoen hardwerkende zonnepaneelinstallateurs en een veelzijdige en schaalbare technologie hebben ons allemaal tot dit moment gebracht. Maar als we stilstaan bij deze prestatie, is dat maar voor even. Zonne-energie moet de installatiecapaciteit nu verdubbelen tot 1 terawattpiek per jaar als we onze wereldwijde verdrievoudigingsdoelstelling voor hernieuwbare energie willen halen. Om dat te bereiken, moeten we financiering vrijmaken en de kapitaalkosten voor zonneprojecten verlagen, met name in het zuiden. Als de kapitaalkosten nu 15 procent bedragen, moeten we die terugbrengen tot 5 procent of minder. Dit is waar we aan zullen werken tijdens COP29 in Bakoe.’
Vertrouwen investeerders
‘Tegen 2030 zal zonne-energie ’s werelds belangrijkste hernieuwbare-energiebron zijn en het leeuwendeel bijdragen aan de wereldwijde revolutie op het gebied van hernieuwbare energie’, aldus Máté Heisz, voorzitter van de Global Solar Council en directeur Global Affairs bij SolarPower Europe. ‘De toekomst van zonne-energie staat of valt met een rechtvaardige, wereldwijde toegang tot financiering; we moeten ervoor zorgen dat iedereen – vooral in het zuiden – aan deze beweging kan deelnemen. We hebben dringend steun nodig van nationale regeringen en investeerders om onze verdrievoudigingsdoelstelling voor hernieuwbare energie te halen. Het is tijd om iedereen mee te nemen op onze reis naar schone energie.’
Met jaarlijkse installatiecijfers die nu ongeveer 500 gigawattpiek bedragen en een wereldwijde productiecapaciteit die al 1,1 terawattpiek bedraagt, heeft de pv-industrie volgens Heisz bewezen dat ze de technologie kan leveren. ‘Maar de financiering blijft een hardnekkig obstakel om de ambitie van 1 terawattpiek per jaar te halen.’ Bruce Douglas, algemeen directeur van de Global Renewables Alliance, besluit: ‘Het overwinnen van knelpunten en het veiligstellen van het vertrouwen van investeerders is cruciaal, vooral in opkomende markten. COP29 biedt een uitgelezen kans voor regeringen om het voortouw te nemen in de race om hernieuwbare energie, door ambitieuze doelen en duidelijke acties op te nemen in hun klimaatplannen en zich te committeren aan een wereldwijde impuls voor de infrastructuur – netwerken en opslag – die deze grootschalige schaalvergroting mogelijk moet maken.’
International Solar Finance Group
Tijdens COP29 zal de Global Solar Council de International Solar Finance Group lanceren, waarmee ’s werelds eerste wereldwijde dialoog tussen de pv-industrie en de financiële sector tot stand wordt gebracht om de financiële kloof tussen ambitie en toepassing te overbruggen en ervoor te zorgen dat de wereld op koers blijft om haar beloften op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling na te komen.
Tijdens de openingszitting van de International Solar Finance Group, die gepland staat op 15 november in Bakoe, zal een ambitieuze agenda worden opgesteld voor de ontwikkeling van innovatieve financiële oplossingen en kaders om investeringen in zonne-energie toegankelijker en aantrekkelijker te maken, met name in opkomende markten, door zowel investeerders uit de particuliere sector als ontwikkelingsbanken erbij te betrekken. De ambitie van de Global Solar Council voor de groep is om de kapitaalkosten voor zonne-energie in ontwikkelingseconomieën te verlagen van 15 naar 5 procent om de financieringsbarrière te slechten en de uitrol te stimuleren.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.