Het consortium BESIX Group - Perpetum Energy - heeft Rebel Development aangesteld om op de gronden en wateren tegen 2030 zo’n 92 gigawattuur duurzame energie te produceren. Uitgangspunt is dat de wind- en zonneparken natuurinclusief gebouwd worden.
Broedvogeleilanden
Dit betekent dat er ook bloemenweides zullen zijn, versterkt met kleine landschapselementen als takkenwallen, amfibiepoeltjes, nestplaatsen, et cetera. Als er drijvende zonneparken gebouwd worden op de waterspaarbekkens, worden er bijvoorbeeld ook broedvogeleilanden aangelegd.
De vergunningsaanvragen voor de duurzame-energie-installaties worden naar verwachting in 2025 ingediend. De eerste installaties zullen volgens de planning in 2026 operationeel zijn en stroom leveren aan De Watergroep. Het consortium BESIX Group - Perpetum Energy - Rebel Development heeft van De Watergroep de opdracht gekregen om op de locaties van het waterbedrijf installaties voor hernieuwbare energie te ontwikkelen, bouwen, financieren en onderhouden. Daarna koopt De Watergroep de opgewekte energie terug via een stroomafnameovereenkomst (ppa) met een looptijd van 25 jaar.
Actief betrokken
De ambitie is de volledige uitrol tegen 2030 af te ronden. Het grootste deel van de investeringskost zal via crowdfunding en crowdlending gefinancierd worden, wat van dit project een van de grootste crowdfundingcampagnes in Europa maakt.
De watergroep wil voldoende draagvlak creëren bij alle betrokken partijen. Naast de ecologische aandachtspunten zoals natuurbehoud en biodiversiteit, worden ook omwonenden, (natuur)verenigingen en andere belanghebbenden actief betrokken. Door te luisteren wat er leeft in de omgeving, probeert men al in de ontwerpfase de projecten zo goed mogelijk af te stemmen op eventuele lokale bezorgdheden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.