logo
wvhj2023
© Peter Jostiak | Dreamstime.com
© Peter Jostiak | Dreamstime.com
8 november 2024

Earth installeert 2.234 extra zonnepanelen bij Aquafin

Earth gaat nog eens 2.234 extra zonnepanelen installeren bij Aquafin. De voorbije jaren installeerde Earth op 24 verschillende locaties al 11.225 zonnepanelen, goed voor een jaarproductie van 15 gigawattuur.

De 2.234 extra zonnepanelen worden geplaatst op 7 verschillende locaties. De 24 bestaande pv-installaties zijn goed voor een vermogen van 5.649 kilowattpiek. De nieuwe pv-installaties in Meise, Zemst, Lozen, Poppel, Berendrecht, Melsbroek en Steenokkerzeel zijn straks goed voor nog eens 1.026 kilowattpiek. Earth werkt sinds 2021 samen met Aquafin, dat in Vlaanderen de financiering, bouw, optimalisatie en het beheer van de bovengemeentelijke infrastructuur voor rioolwaterzuivering verzorgt, om zijn ‘Road to zero carbon’-plannen te realiseren.

40 procent
Aquafin zet al 20 jaar in op de uitrol van hernieuwbare energie. Biogas wordt op meer dan 10 sites omgezet in elektriciteit en er zijn concrete plannen om windenergie toe te voegen aan de energiemix met eigen windmolens.

Tegen 2030 verwacht Aquafin 40 procent van zijn stroom te halen uit hernieuwbare energie zoals zonnepanelen. Meer dan de helft van de zonnepaneelparken werd via het raamcontract van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) uitgevoerd door Earth. Steeds in golven van 5 à 10 installaties, met een timing van 6 maanden tussen goedkeuring en oplevering. Voor alle sites wordt een langdurig omnium onderhoudscontract afgesloten zodat Aquafin ontzorgd wordt op vlak van monitoring, preventief onderhoud, herstellingen, reiniging en groenonderhoud onder de zonnepanelen.

Grondopstellingen
‘Wij zijn expert in waterzuivering en Earth is expert in zonnepanelen’, vertelt Jeroen Deurinck, Energiemanager bij Aquafin. ‘Daarmee hebben we een partner gevonden die ons ontzorgt op vlak van haalbaarheid, ontwerp, uitvoering, exploitatie en onderhoud van zonnepanelen op onze sites. Het zijn voornamelijk zonnepanelen in grondopstellingen die geïnstalleerd worden, en dit vereist toch een specifieke expertise. Earth zorgt voor een heldere haalbaarheidsstudie, gevolgd door een technisch ontwerp en een offerte. Zo kunnen wij snel beslissen, waarna Earth het project binnen de 6 maanden operationeel afrondt.’

‘Earth werkt samen met Aquafin via een raamcontract van het VEB, en door in te schrijven op een raamcontract van het VEB hoefde Aquafin zelf geen openbare aanbesteding meer te doen’, besluit Tim Mordijck, projectleider Energie-Efficiëntie bij het VEB. ‘Bovendien was Aquafin op die manier zeker van een technisch goed onderbouwd dossier en van de toewijzing van een kwalitatieve partner, in dit geval Earth.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten