logo
wvhj2023
© Werner Lerooy | Dreamstime.com
© Werner Lerooy | Dreamstime.com
7 november 2024

Rechter: vergunning zonnepanelen in beschermd stadsgezicht terecht geweigerd

De rechtbank Rotterdam heeft de gemeente Voorne aan Zee in het gelijk gesteld in een rechtszaak met een bewoner die 12 zonnepanelen op het dak van een woning binnen het beschermd stadsgezicht wil plaatsen.

De rechter vindt dat de huiseigenaar geen goede argumenten heeft aangedragen om de zonnepanelen te mogen plaatsen. De gemeente heeft daarentegen wel ‘doorslaggevend gewicht’ kunnen toekennen aan de cultuurhistorische status en het beschermde stadsgezicht van de woning in Brielle.

Overkapping
De bewoner vroeg eind 2020 een vergunning aan, maar de gemeente weigerde die na een negatief advies van de monumentencommissie. In de welstandsnota Brielle is namelijk bepaald dat binnen het beschermde stadsgezicht zonnepanelen alleen zijn toegestaan als ze niet zichtbaar zijn vanaf het openbaar toegankelijk gebied. De zonnepanelen zouden eventueel wel op de bergingen geplaatst kunnen worden of op een naast de bergingen – in aansluiting op de tuinmuur – te maken overkapping. De gemeente had de inwoner met dat argument in het achterhoofd gevraagd om zijn vergunningsaanvraag aan te passen.

De consument is op zijn beurt naar de rechter gestapt om ‘ten principale een uitspraak te verkrijgen’ over de verplichting van gemeenten om nadrukkelijk ook de aspecten van de energietransitie te betrekken bij vergunningsaanvragen. Volgens de inwoner is zijn woning met een groot dakoppervlak geschikt voor zonnepanelen maar heeft de gemeente Brielle ten onrechte geen recente beleidsregels of plannen vastgesteld waarmee de energietransitie wordt gefaciliteerd. De consument stelt dat de gemeente een zorgplicht heeft voor het milieu en in het bijzonder om een relevante en wezenlijke bijdrage te leveren aan de energietransitie. Bovendien wijst de Briellenaar erop dat op andere daken in de binnenstad wel zonnepanelen zijn toegestaan en hij doet daarom ook nog een beroep op het gelijkheidsbeginsel.

Gelijkheidsbeginsel
De rechter oordeelt echter dat het achterblijven van gemeentelijk beleid voor de energietransitie er niet toe kan leiden dat planregels buiten werking moeten worden gesteld, omdat er geen sprake is van strijd met een bepaling van hoger recht.

Dat de gemeente doorslaggevend gewicht toekent aan de cultuurhistorische status en het beschermde stadsgezicht en het onwenselijk acht dat de zonnepanelen duidelijk zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte, vindt de rechtbank voldoende om te besluiten de omgevingsvergunning te weigeren. Ook het beroep op het gelijkheidsbeginsel slaagt niet. Al met al verklaart de rechter het beroep van de huiseigenaar ongegrond.

Nieuwe beleidsregels
Saillant detail: de gemeente Voorne aan Zee heeft in de zomer van 2024 een beleidsstuk aangenomen, waarmee nieuwe beleidsregels van kracht worden voor onder meer zonnepanelen in de Vesting van Brielle. Dat biedt de huiseigenaar een opening om nogmaals met de gemeenten een gesprek aan te gaan over de wens om zonnepanelen aan te leggen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten