Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) stelt dat heel veel Vlamingen niet weten of hun woning geschikt is voor een warmtepomp, terwijl het volgens het agentschap de manier van verwarmen voor de toekomst is.
Energieprestatiecertificaten
De online VEKA-tool geeft antwoord op de vraag ‘is uw woning warmtepompklaar?’ Met de warmtepompklaar-tool kunnen eigenaars in enkele eenvoudige stappen achterhalen of hun huis of appartement duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp.
Uit de energieprestatiecertificaten (epc’s) die de voorbije 2 jaar werden ingediend voor eengezinswoningen en appartementen blijkt dat 35 procent van de eengezinswoningen klaar is voor een warmtepomp en dat 33 procent een hybride warmtepomp – de combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp – kan installeren, zonder grote aanpassingswerken. De andere eengezinswoningen moeten eerst bijkomend geïsoleerd worden. 76 procent van de appartementen is in theorie warmtepompklaar, 17 procent kan een hybride warmtepomp installeren en het overige deel heeft extra isolatie nodig.
Isolatiegraad
De cijfers tonen volgens VEKA duidelijk aan dat het merendeel van de Vlaamse woningen en appartementen klaar is voor een warmtepomp. De cijfers zijn gebaseerd op de isolatiegraad en de warmtevraag van de ingediende epc’s. Vorig jaar liet het VEKA door VITO/EnergyVille een studie uitvoeren om na te gaan vanaf welke isolatiegraad en bij welke warmtevraag lagetemperatuurverwarming, en dus een warmtepomp, haalbaar is. De studieresultaten vormen de basis van de rekenmotor achter de tool ‘warmtepompklaar’.
Als de woning warmtepompklaar is, geeft de tool aan welk type warmtepomp het best past met een indicatie van wat zo’n toestel kost en hoeveel plaats en welke installatiewerkzaamheden nodig zijn. Bovendien wordt een indicatie gegeven van hoe het epc erop vooruitgaat na het plaatsen van een warmtepomp. Ook voor appartementen geeft de tool advies, al houdt de tool daar meer opties open en raadt VEKA aan om alle eigenaars te betrekken. Een collectieve oplossing zoals een gemeenschappelijke warmtepomp heeft namelijk de voorkeur op individuele verwarmingsinstallaties.
2.400 installateurs
Voor een ontwerp en advies op maat van de woning raadt het VEKA een gecertificeerde installateur aan. Er staan 2.400 RESCert-installateurs klaar voor het installeren van warmtepompen. Volgens brancheorganisatie Techlink namen de voorbije 2 jaar meer dan 1.200 installateurs deel aan informatiesessies over warmtepompen, waarvan 500 zich specifiek richtten op een opleiding ‘warmtepompen bij renovaties’.
De tool is er in de eerste plaats voor woningeigenaars, maar kan ook installateurs helpen beoordelen of ze een toekomstgerichte warmtepomp kunnen voorstellen of het voorlopig nog bij een klassieke gasketel moeten houden. De Vlaamse overheid ondersteunt de keuze voor een warmtepomp met premies. De hoogte van de premie is afhankelijk van het inkomen en van het type warmtepomp dat geïnstalleerd wordt. De premies zijn er voor eigenaar-bewoners van eengezinswoningen en appartementen, en ook voor investeerders en verhuurders. De bedragen gelden nog tot en met eind 2025. Tot eind 2025 is er bovendien een verhoogde premie voor wie elektrische verwarming vervangt, of bij de plaatsing van een warmtepomp in een gebied zonder aardgas.
1 januari 2025
Voor nieuwbouw is voor vergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2025 een aardgasaansluiting niet langer toegestaan en is een warmtepomp de meest logische keuze, als er geen warmtenet aanwezig is in de straat. Bij een ingrijpende energetische renovatie zal vanaf dan minstens een hybride warmtepomp – combinatie van ketel en warmtepomp – moeten geplaatst worden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.