De locatie is geschikt omdat de provincie voor deze grond vlak bij 2 landingsbanen van Schiphol geen andere ambities heeft, zoals natuur, recreatie of infrastructuur.
Erfpacht
Voorheen werd de grond verpacht als landbouwgrond. De provincie kiest er nu voor om de grond in erfpacht in combinatie met opstalrecht uit te geven aan IX Zon. Dat betekent dat het zonne-energiebedrijf de grond voor 30 jaar mag gebruiken voor een zonneakker, terwijl de grond officieel in eigendom van de provincie blijft en een agrarische bestemming blijft houden. Daarna kan de provincie eventueel weer een andere bestemming aan de grond geven.
Zodra het zonnepark in gebruik wordt genomen, wordt de opgewekte zonne-energie teruggeleverd aan het stroomnet. In tegenstelling tot bij veel andere initiatieven vormt netcongestie voor deze zonneakker geen belemmering.
Zoekgebieden
Het ontwikkelen van dit zonnepark is onderdeel van de ambitie van de provincie om in 2050 klimaatneutraal te zijn en om in 2030 55 procent CO2-uitstootvermindering ten opzichte van 1990 te hebben gerealiseerd. Zonneakker Boesingheliede valt namelijk in een zoekgebied van de Regionale Energiestrategie (RES).
Daarin is de ambitie van de provincie vastgelegd om samen met gemeenten en waterschappen 6,3 terawattuur aan wind- en zonne-energie op land op te wekken. Vanaf 2021 hebben de provincie, gemeenten en waterschappen gebieden aangewezen waar de realisatie van zonneparken en windturbines verkend kan worden. Die zoekgebieden zijn gekozen in samenspraak met inwoners en andere belanghebbenden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.