Deze strategische stap is noodzakelijk om concurrerend te blijven in een snel veranderende markt, aldus Frank Niendorf, de algemeen directeur van JinkoSolar Europa.
Shake-out
De Europese installatiebranche voor de particuliere pv-markt bevindt zich midden in een consolidatiefase, aangedreven door een wereldwijde shake-out als gevolg van een dreigende overcapaciteit. Volgens Frank Niendorf zal deze herstructurering aanzienlijke gevolgen hebben voor de pv-industrie, met name voor fabrikanten van de tweede categorie. Niendorf voorspelt verschuivingen bij de Chinese pv-fabrikanten.
Marktaandeel
‘De consolidatie zal waarschijnlijk niet voorbijgaan aan fabrikanten uit de tweede laag en zal ook leiden tot verschuivingen onder de grootste fotovoltaïsche fabrikanten uit Azië’, aldus Niendorf.
De concurrentiestrijd in de sector wordt hevig, waarbij de prijzen van zonnepanelen in sommige segmenten zelfs onder de productiekosten duiken. Die prijsdruk heeft zijn weerslag op de financiële cijfers van modulefabrikanten. Niendorf wijst erop dat veel bedrijven vechten voor marktaandeel, en dat dit zichtbaar is in hun kwartaalcijfers. JinkoSolar, de laatste grote Chinese pv-fabrikant die nog genoteerd is aan de Nasdaq, wist echter in het eerste kwartaal van 2024 positieve resultaten te boeken.
Dalende prijzen
Uit de balans van JinkoSolar blijkt dat de verkoop van zonnepanelen, zonnecellen en wafers met meer dan 50 procent is gestegen tot bijna 22 gigawattpiek, hoewel de omzet met 1,2 procent daalde naar 3,19 miljard Amerikaanse dollar. Toch wist het bedrijf een nettowinst van 84,4 miljoen Amerikaanse dollar te realiseren.
JinkoSolar presteert hiermee beter dan veel van zijn binnenlandse concurrenten, die hun financiële prognoses op Chinese beurzen publiceren. Deze neerwaartse trend wordt toegeschreven aan dalende prijzen en voorraadafwaarderingen.
Verticaal geïntegreerde pv-capaciteit
Niendorf benadrukt dat bedrijven met minder dan 100 gigawattpiek aan verticaal geïntegreerde pv-capaciteit nauwelijks kans hebben om te overleven. Met een wereldwijde productiecapaciteit van ongeveer 1,3 terawattpiek, terwijl de vraag slechts 500 tot 600 gigawattpiek bedraagt, blijft er sprake van een aanzienlijke overcapaciteit in de markt. Hij verwacht niet dat vraag en aanbod op korte termijn in evenwicht zullen komen, vooral omdat veel fabrikanten hun capaciteit blijven uitbreiden.
JinkoSolar heeft zich echter goed voorbereid op de technologische verschuiving in de markt. Het bedrijf heeft zijn productie grotendeels omgezet naar n-type TOPCon-technologie, waardoor het niet langer de druk voelt om productielijnen te moeten aanpassen in de huidige marktsituatie. Naar verwachting zal JinkoSolar dit jaar tussen de 100 en 110 gigawattpiek aan producten verkopen, waarvan bijna 90 procent uit n-type zonnepanelen zal bestaan.
Naast pv-technologie richt JinkoSolar zich ook op nieuwe bedrijfsactiviteiten, met name energieopslag. Vorig jaar introduceerde het bedrijf een opslagsysteem voor thuisgebruik tijdens Intersolar Europe, en dit jaar heeft het aanbod zich uitgebreid naar commerciële en grootschalige opslagsystemen. ‘Opslag is nu het nieuwe grote ding’, aldus Niendorf. Op de lange termijn verwacht hij dat de opslagbusiness even groot kan worden als de pv-modulebusiness en een belangrijke pijler voor het bedrijf zal vormen.