logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
11 oktober 2024

‘Aan energie gerelateerde uitstoot zal na 2024 alleen nog dalen’

De aan energie gerelateerde CO2-uitstoot bereikt in het kalenderjaar 2024 zijn piek en zal de komende jaren mede dankzij zonnepanelen en batterijen alleen nog maar dalen. Dat voorspellen onderzoekers van DNV.

DNV schrijft in zijn Energy Transition Outlook dat energiegerelateerde emissies voor het eerst sinds de industriële revolutie aan de vooravond staan van een langdurige periode van daling.  De emissies zullen tegen 2050 bijna gehalveerd zijn, maar – zo waarschuwen de onderzoekers – dit is nog altijd ver verwijderd van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Motor energietransitie
De piek in de uitstoot is grotendeels te danken aan de kelderende kosten van zonne-energie en batterijen, die het verdwijnen van steenkool uit de energiemix versnellen en de groei van olie afremmen. De jaarlijkse installaties voor zonne-energie stegen vorig jaar met 80 procent omdat ze in veel regio's goedkoper waren dan steenkool.

Batterijen, die vorig jaar 14 procent goedkoper werden, maken ook de 24-uurs levering van zonne-energie en elektrische voertuigen betaalbaarder. ‘Zonnepanelen en batterijen zijn de motor van de energietransitie en groeien zelfs sneller dan we eerder voorspelden’, vertelt Remi Eriksen, Group President en algemeen directeur van DNV. ‘Het bereiken van een emissiepiek is een mijlpaal voor de mensheid. Maar we moeten ons nu richten op hoe snel de uitstoot daalt en de beschikbare instrumenten gebruiken om de energietransitie te versnellen. Het is zorgwekkend dat de voorspelde daling ver verwijderd is van het traject dat nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Met name de moeilijk te elektrificeren sectoren hebben een nieuwe beleidsimpuls nodig.’

Uitdagingen
Het succes van zonne-energie en batterijen vindt geen navolging in de moeilijk te elektrificeren sectoren, waar essentiële technologieën langzaam opschalen. Zo heeft DNV de langetermijnprognose voor waterstof sinds vorig jaar met 20 procent naar beneden bijgesteld. Hoewel de onderzoekers hun prognose voor CO2-afvang en -opslag (ccs) naar boven hebben bijgesteld, zal slechts 2 procent van de wereldwijde uitstoot in 2040 en 6 procent in 2050 worden afgevangen door ccs. Een wereldwijde koolstofprijs zou de uitrolsnelheid van de technologie kunnen versnellen.

Groeiende mismatch
‘Er is een groeiende mismatch tussen geopolitieke en economische kortetermijnprioriteiten en de noodzaak om de energietransitie te versnellen’, stelt Eriksen. ‘Er ligt een onweerstaanbaar groen dividend in het verschiet dat beleidsmakers de moed zou moeten geven om niet alleen te verdubbelen in hernieuwbare technologieën, maar ook om de dure en moeilijke sectoren die moeilijk te elektrificeren zijn, met vastberadenheid aan te pakken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten