logo
© Astrid Gast | Dreamstime.com
© Astrid Gast | Dreamstime.com
10 oktober 2024

Vergunning voor Zonnepark Laarakkerdijk van 35 megawattpiek in Reusel-De Mierden

TPSolar heeft een vergunning gekregen voor de bouw van Zonnepark Laarakkerdijk. De zonneweide in de gemeente Reusel-De Mierden krijgt een vermogen van 35 megawattpiek en is 30 hectare groot.

Het zonnepark zal voor ongeveer 10.000 huishoudens zonne-energie opwekken. Aan de afgifte van de vergunning is een uitgebreid participatie- en beoordelingstraject van bijna 3 jaar vooraf gegaan.

Cable pooling en batterij
Het doel van de gemeente Reusel-De Mierden is om zo snel mogelijk energieneutraal te zijn. Om de gestelde doelen te halen, moet de gemeente naast energiebesparing en zonnepanelen op daken ook een stukje vervullen met behulp van zonneparken. De gemeente heeft gebieden aangewezen waar zonneparken ontwikkeld mogen worden en onder welke voorwaarden. TPSolar heeft aan de hand hiervan, samen met de betrokken grondeigenaren, een plan gemaakt voor Zonnepark Laarakkerdijk.

Het zonnepark grenst aan 2 bestaande windmolens waardoor er via cable pooling gebruik gemaakt kan worden van de bestaande elektriciteitskabels. Robert van der Horst, projectontwikkelaar bij TPSolar, hierover: ‘Op deze manier wordt er op een efficiënte manier omgegaan met het elektriciteitsnet. Als het zonnig is, dan waait het meestal niet zo hard en als het hard waait, is het meestal niet zo zonnig. Dus dat past mooi in elkaar.’

TPSolars zusterbedrijf TPStorage heeft bovendien een vergunning ingediend voor het realiseren van een batterij bij het zonnepark.

Natuurontwikkeling
Niet het gehele perceel van 30 hectare wordt ingezet voor het plaatsen van zonnepanelen. Er komt ook ruimte voor groen en natuurontwikkeling. Zo worden de zonnepanelen aan het zicht onttrokken door brede hagen en groensingels. Ook wordt er aan de oostzijde een ecologische zone ingericht van circa 2,5 hectare groot.

Dat gedeelte wordt ingericht met kilometers aan hagen, een poel en bloem- en kruidenrijk grasland. Ook worden er langs de gehele oostzijde nieuwe keverbanken aangelegd. De inrichting is met name afgestemd op de (terug)komst van akkervogels.

Lokaal eigendom
Energiecoöperatie KempenStroom is mede-initiatiefnemer van het zonnepark en wil mede-eigenaar worden om zo het lokaal eigendom te borgen. Via KempenStroomDelen kunnen mensen investeren in het zonnepark en meedelen in de opbrengsten. Daarnaast komt er vanuit de (zon)opbrengst van het zonnepark een jaarlijkse storting in een omgevingsfonds, bedoeld om lokale initiatieven te ondersteunen. Omwonenden bepalen waar dit geld aan wordt besteed, onder toezicht van de gemeente. Als het zonnepark in aanbouw is, kunnen omwonenden bovendien een tegemoetkoming krijgen in de kosten van zonnepanelen op het dak van hun eigen woning.

De voorlopige planning is om in 2026 te starten met de aanleg van het zonnepark. De bouw zelf zal ongeveer een halfjaar duren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten