Gemeentelijke diensten zoals de bediencentrale van de haven en het beachstadion zijn al op het net aangesloten. Slimme software zorgt ervoor dat elektriciteit binnen het lokale netwerk gebalanceerd wordt.
Leveren en afnemen
Op het strand van Scheveningen experimenteren netbeheerder Stedin en de gemeente Den Haag sinds afgelopen voorjaar met een lokaal stroomnet dat onder meer bestaat uit een batterij, laadpalen, warmtepompen en zonnepanelen.
Stroom die met zonnepanelen rondom het noordelijk havenhoofd wordt opgewekt, wordt verdeeld tussen de gebruikers in het gebied. Zo wordt het normale elektriciteitsnet op piekmomenten minder belast. Volgend jaar wordt ook het nieuw te bouwen paviljoen HITO aangesloten op deze energiebron. Strandpaviljoens The Shore en Hito gaan zowel stroom leveren als afnemen.
Noodzaak
'Het Slim Strandnet heeft alles in zich om de toekomst van het energiesysteem in Nederland te worden’, aldus Saskia Bruines, wethouder Economische ontwikkeling. ‘Dankzij innovatieve technologie gaan we in het Slim Strandnet slim om met duurzame energie. We vinden het belangrijk om daarbij samen te werken met lokale ondernemers en dat zij ook kunnen profiteren van deze stap.’
‘De energietransitie is een grote opgave voor een stad als Den Haag’, vult Arjen Kapteijns aan, wethouder Energietransitie. ‘Slim omgaan met energie is noodzakelijk. De druk op het elektriciteitsnet neemt flink toe. Je moet duurzame stroom daarom lokaal benutten. Ik ben dan ook heel blij met deze duurzame-energie-uitwisseling op Scheveningen. Als het hier werkt, zullen we onderzoeken waar we dit verder kunnen.’
Batterij
Het evenemententerrein bij het Beach Stadion en de bediencentrale van de haven van Scheveningen zijn al op het Slim Strandnet aangesloten. Een batterij kan de stroom ook opslaan voor momenten dat de zon niet schijnt. Met de strandpaviljoens worden voor het eerst niet-gemeentelijke afnemers aangesloten. Om deze elektriciteitsuitwisseling ook in de toekomst goed te regelen, werkt de gemeente aan de oprichting van een energiecoöperatie. Deze moet begin volgend jaar in het leven worden geroepen.
De gemeente ontwikkelt het Slim Strandnet samen met Stedin in het Living Lab Scheveningen. Het Living Lab Scheveningen is een proeftuin en leergebied rondom de boulevard van Scheveningen. Hier worden digitale innovaties die bijdragen aan de opgaven van de stad in de praktijk getest.