De batterij bestaat uit 160 batterijmodules van 2,5 bij 2,6 bij 2,2 meter die gedurende 3 uur aan het stroomnet worden afgegeven. Gedurende deze tijd kan het stroomverbruik van 91.000 huishoudens worden afgedekt.
Oktober 2025
BESS Maxima ontvangt de eerste batterijmodules in april 2025 en kan naar verwachting in oktober 2025 in gebruik worden genomen. ENGIE ontwikkelt ook een batterijpark op de locatie Burgum. Voor deze batterij met 100 megawatt vermogen en 400 megawattuur opslagcapaciteit heeft ENGIE al vergunningen verkregen.
Beide projecten dragen bij aan de doelstelling van ENGIE om tegen 2030 wereldwijd 10 gigawatt aan geïnstalleerde batterijcapaciteit te realiseren. ‘Met het groeiende aandeel van hernieuwbare energieën in de energiemix wordt de bijdrage van batterij-energieopslagsystemen in het garanderen van de betrouwbaarheid en veiligheid van energiesystemen cruciaal’, licht Harry Talen, Country Manager ENGIE Nederland, toe. ‘Batterijen maken het mogelijk om pieken in de productie van hernieuwbare energie op te vangen en deze energie weer vrij te geven wanneer de productie lager is en het verbruik hoger. Deze flexibiliteitsoplossingen zullen dus helpen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de energietransitie te versnellen.’
Op 31 december vorig jaar had ENGIE 1,3 gigawatt aan batterijcapaciteit in bedrijf en 3,6 gigawatt in voorbereiding voor ontwikkeling.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.