3 jaar geleden heeft België het CRM ingevoerd om de bevoorradingszekerheid van stroom te garanderen als de kerncentrales gesloten worden. Via het veilingmechanisme is sindsdien aan de hand van jaarlijkse veilingen steun toegekend aan eenheden die elektriciteit kunnen leveren of besparen vanaf het kalenderjaar 2025.
Winter
De eerste veiling van het type waarvoor Europa België nu toestemming heeft gegeven, zal worden georganiseerd in 2025, voor levering in de winter van 2027-2028. Dankzij de garantie van voldoende opslagcapaciteit en de focus op flexibiliteit kan volgens energieminister Tinne Van der Straeten de transitie naar hernieuwbare energie versneld worden doorgevoerd.
Batterijen spelen volgens haar een cruciale rol in de transitie van fossiel naar hernieuwbaar: ze maken het mogelijk om hernieuwbare energie op te slaan voor momenten dat er onvoldoende wind en zon is, waardoor een continue energievoorziening wordt gegarandeerd.
Windmolens en zonnepanelen
Tegen 2030 wil België de opwekcapaciteit van zonnepanelen verdubbelen en de capaciteit voor windmolens op zee verdrievoudigen. Daarvoor is voldoende batterijcapaciteit nodig, om het evenwicht op het elektriciteitsnet te handhaven door overtollige energie op te slaan die wordt geproduceerd tijdens periodes van hoge productie en deze vrij te geven wanneer dat nodig is.
Het CRM speelt daarmee een centrale rol in het succes van de energietransitie en een betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor België door te zorgen voor voorspelbaarheid en gegarandeerde capaciteit.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.