logo
© Chuyu | Dreamstime.com
© Chuyu | Dreamstime.com
1 oktober 2024

‘Tempo China dwingt wereld tot snellere overstap op duurzame energie’

Het tempo waarin China overstapt op duurzame energie, vormt een bedreiging voor het tempo van de wereldwijde energietransitie. Dat stellen onderzoekers van marktonderzoeksbureau Rystad Energy.

De wereldwijde investeringen in schone energie zijn de afgelopen 10 jaar volgens de onderzoekers gegroeid van 248 miljard Amerikaanse dollar in 2014 naar 745 miljard Amerika dollar vorig jaar. In die periode heeft China meer schone-energietechnologieën ingezet dan alle andere landen samen.

Toeleveringsketens
Hoewel er bezorgdheid blijft bestaan over China’s dominantie in de toeleveringsketens voor hernieuwbare energie, benadrukt Rystad Energy in zijn analyse dat China’s snelle schaalvergroting het land niet alleen heeft gepositioneerd als leider op het gebied van schone-energietechnologie, maar ook een wereldwijde reactie heeft veroorzaakt.  

Andere landen volgen nu China’s voorbeeld en versnellen hun eigen energietransitie als reactie op deze concurrentiedruk.

Achterstand inlopen
China’s totale uitgaven aan windmolens en zonnepanelen hebben volgens de onderzoekers tot nu toe die van de rest van de wereld overtroffen, met een stijging van 150 miljard Amerikaanse dollar in 2020 naar bijna 400 miljard Amerikaanse dollar in 2023.

Naarmate andere regio’s hun achterstand inlopen, zal China's investeringsvoorsprong naar verwachting afnemen tegen het einde van het jaar en mogelijk helemaal verdwijnen tegen 2027 door de toenemende uitgaven van de rest van de wereld.

Prijsverlagingen
De omvang van China’s investeringen in cleantech heeft een grote invloed gehad op de wereldwijde energietransitie. De ongeëvenaarde capaciteitsgroei en de daaruit voortvloeiende prijsverlagingen voor Chinese windmolens en zonnepanelen hebben andere regio’s in staat gesteld om hun investeringen in hernieuwbare energie te versnellen.

‘De resultaten zijn duidelijk: toen China zijn investeringen in cleantech opvoerde, volgde de rest van de wereld snel’, aldus Lars Nitter Havro, hoofd Energy Macro bij Rystad Energy.

Koningschap
Uitgebreide productiemogelijkheden en infrastructuur zijn de belangrijkste drijfveren achter China’s ‘koningschap’ in de cleantechsector, met name de toeleveringsketens voor zonne-energie en batterijen.

Het land controleert ongeveer 80 procent van de wereldwijde toeleveringsketen voor zonnepanelen en produceerde vorig jaar gemiddeld 90 procent van alle pv-componenten ter wereld. Er wordt verwacht dat dit aandeel verder zal groeien, omdat China geen tekenen vertoont om zijn greep te verslappen met een verwachte productiestijging van 150 procent tegen 2030.

Regio’s zoals Europa, de Verenigde Staten (VS) en India breiden actief hun capaciteit voor de productie van zonnepanelen uit om minder afhankelijk te worden van China. De VS en India investeren agressief in zonnecel- zonnepaneelproductie. Het doel is om in 2026 zelfvoorzienend te zijn. Hun productiekosten blijven echter aanzienlijk hoger dan die van China.

Dominante prijsleider
Terwijl landen werken aan de ontwikkeling van hun eigen productiecapaciteiten voor cleantech, positioneert China zich met zijn enorme productiecapaciteit als een dominante prijsleider, wat een aanzienlijke uitdaging vormt. Aan de ene kant willen landen graag lokale industrieën opbouwen om hun veerkracht te vergroten, banen te creëren en innovatie te stimuleren, terwijl ze worstelen met de lagere prijzen van China.

Tegelijkertijd lopen deze landen vaak achter op de Chinese leercurve en hebben ze ambitieuzere klimaatdoelen gesteld. Dit zorgt voor een complex dilemma: investeren in binnenlandse cleantechproductie om de lokale industrie vooruit te helpen of vertrouwen op Chinese leveringen om de klimaatdoelstellingen te halen. ‘Een evenwicht vinden tussen de groei van lokale industrieën en de noodzaak om gebruik te maken van China’s bestaande capaciteiten is van cruciaal belang om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen’, aldus Nitter Havro.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten