Het zonnepark is een samenwerking tussen lokale grondeigenaren, gemeente, provincie, Natuurmonumenten, de lokale energiecoöperatie Zon op Ockhuizen en de landelijke coöperatie Windunie.
Natuur en recreatie
‘Ockhuizen is een mooi voorbeeld van hoe we een zonneveld kunnen combineren met meer natuur en recreatie’, aldus de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. ‘Fijn dat we met deze vergunning weer een volgende stap hebben kunnen zetten in de ontwikkeling van dit gebied, te beginnen met het zonneveld.’
‘Wij staan achter het opwekken van duurzame energie in dit gebied en we zijn er nog niet, maar hiermee is wel een belangrijke stap gezet’, aldus initiatiefnemer en projectdirecteur Joost Quant. ‘Dit is een belangrijke vorm van erkenning voor het grootste burgerinitiatief van Nederland. We zijn content over de samenwerking met de gemeente in dezen.’
Integraal Programma van Eisen
Het ontwerpbesluit lag tot en met 1 augustus ter inzage, waarbij zienswijzen werden ingediend. De beroepsprocedure loopt tot en met 22 oktober.
Gemeente Utrecht heeft samen met de omgeving en andere belanghebbenden een zogeheten Integraal Programma van Eisen opgesteld voor de ontwikkeling van het gebied Ockhuizen. Ontwikkeling van natuur, meer mogelijkheden voor fietsers en wandelaars en de opwek van duurzame energie gaan hier hand in hand. In het gebied is ruim 42 hectare ruimte beschikbaar voor een zonneweide. Het zonneveld wordt landschappelijk ingepast, rekening houdend met de historische waarden in het gebied. De zonnepanelen worden zo geplaatst, dat het vrije uitzicht zoveel mogelijk wordt behouden. Rietkragen gaan het zonneveld uit het zicht houden van omwonenden en recreanten. Na 30 jaar gaat het zonneveld weg en wordt het hele gebied ingericht en beheerd als natuur en voor groene recreatie.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.