logo
wvhj2023
© FAIR-PV
© FAIR-PV
27 september 2024

FAIR-PV moet repareerbaar, renoveerbaar en eerlijk Nederlands zonnepaneel waarmaken

Solar Magazine neemt ieder kwartaal een of meerdere zonne-energiegerelateerde Topsectorenprojecten onder de loep. Ditmaal het KIA CE-project FAIR-PV.

Hierin wordt een nieuw, circulair zonnepaneel ontwikkeld, en een dynamisch, digitaal productpaspoort dat onder andere transparantie in de waardeketen borgt.

Volgende stap
De penvoerder van FAIR-PV is het Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions (AMS Insitute). Deze wetenschappelijke organisatie werd aan het begin van het vorige decennium opgericht door TU Delft, Wageningen University & Research en MIT in Boston, met als doel kennis te mobiliseren voor stedelijke opgaven, in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam. De rode draad in alle programma’s – bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, energie en economie – is verduurzaming.

‘Wij willen een betekenisvolle bijdrage leveren aan de energietransitie’, aldus Sietse de Vilder, living lab coördinator bij AMS Institute en projectmanager van het FAIR-PV-project. ‘In dat kader deden we diverse onderzoeken op het gebied van zonne-energie, bijvoorbeeld aangaande integratie in de stedelijke omgeving. Met FAIR-PV richten we ons op een belangrijke volgende stap in de pv-industrie. De huidige zonnepanelen zijn niet circulair, onder andere omdat ze niet hoogwaardig te recyclen en niet repareerbaar zijn. Wij willen daar verandering in brengen.’

Modulair
Het FAIR-PV-consortium bestaat uit AMS Institute, TU Delft, Biosphere Solar, Circularise, gemeente Amsterdam, provincie Zuid-Holland, AGC en Amsterdam Economic Board. Het project ging juni 2024 van start en heeft een looptijd van 2 jaar. Het primaire doel is het creëren van een circulair zonnepaneel – technology readiness level (trl-niveau) 7 – een modulair product dat gemakkelijk uit elkaar is te halen voor reparatie, renovatie en recycling. Daarnaast wordt gestreefd naar het verlengen van de levensduur van zonnepanelen, het zo optimaal mogelijk benutten van grondstoffen en het verbeteren van de efficiency.

Verminderd reflectieverlies
Joppe van Driel, programmaontwikkelaar Circulariteit bij AMS Institute: ‘Dat zonnepaneel wordt ontwikkeld door start-up Biosphere Solar, in samenwerking met de TU Delft. Het betreft een module met siliciumzonnecellen. De belangrijkste innovatie is het vervangen van de standaard eva-laminering – alles vastlijmen – door randafdichting, oftewel edge seal. Hierdoor kan de pv-module gemakkelijk opengemaakt worden. In combinatie met innovatieve, modulaire zonnecelverbindingen maken we het hiermee mogelijk dat alle componenten van het zonnepaneel tot op zonnecelniveau te demonteren zijn. Je kunt dus individuele componenten demonteren, en repareren of vervangen.’

Lees het volledige artikel hieronder in de september 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten