Uit de ‘Klimaatmonitor Waterschappen’ blijkt dat het energieverbruik van de waterschappen in 2023 groeide. ‘We wekken als waterschappen steeds meer eigen duurzame energie op, waaronder biogas op de rioolwaterzuiveringen’, aldus Erik den Hertog, bestuurslid bij de Unie van Waterschappen. ‘Maar we hebben ook meer energie nodig, in 2023 bijvoorbeeld voor het wegpompen van water bij de periodes van extreme regenval.’
Klimaatambities
Er zijn tegelijkertijd steeds meer ontwikkelingen die de realisatie van klimaatambities beïnvloeden, zoals netcongestie, striktere waterkwaliteitseisen, stijgende kosten en politieke discussies in de regio over bijvoorbeeld locaties voor wind- en zonneparken.
‘Nieuwe energieprojecten lopen daardoor vertraging op’, aldus Den Hertog. ‘Waterschappen gaan het doel van energieneutraliteit sowieso halen, maar waarschijnlijk wel iets later dan de huidige ambitie van 2025.’
Zon op water
In de Klimaatmonitor staan kaarten, die laten zien waar waterschappen in Nederland al aquathermie- en zon-op-waterprojecten hebben gerealiseerd. De uiteindelijke ambitie van de waterschappen is om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Ook willen de waterschappen in 2050 volledig circulair zijn, met als tussenstap een vermindering van 50 procent in het gebruik van primaire grondstoffen in 2030.
De opwekking van duurzame energie door de waterschappen steeg afgelopen jaar met 8,2 procent. Biogas uit rioolwaterslib blijft de grootste bron van duurzame energie, goed voor 66 procent van de eigen opwekking. Windmolens wekten 105 gigawattuur stroom op en zonnepanelen 118 gigawattuur.
Batterij
In de Klimaatmonitor is ook te lezen dat Waterschap Vallei en Veluwe gestart is met een pilot met een batterij op rioolwaterzuivering Harderwijk. De pilot voor de duur van 1 jaar is afgelopen mei van start gegaan om ervaringen op te doen met energieopslag en het daarbij behorende energiemanagementsysteem zodat de zelf opgewekte energie – afkomstig van een biogasmotor en 2 aangelegde zonnevelden – gebruikt kan worden voor het proces van zuiveren van rioolwater.
Ook is er de komende jaren meer elektrisch vermogen nodig voor het zuiveringsproces. Er zal namelijk meer rioolwater gezuiverd moeten worden door woningbouw in de 3 genoemde kernen. Dit extra elektrisch vermogen zal vooralsnog niet beschikbaar zijn tot 2029 vanwege netcongestie. Mogelijk biedt de batterij hier een oplossing voor.