logo
© Unisun
© Unisun
26 september 2024

Subsidie voor whiskey op zonne-energie, repareren glas zonnepanelen en waterstof van zonneparken

Een betaalbare warmtepomp voor sociale huurwoningen, zonnepanelen integreren in gevels, kapot glas van zonnepanelen repareren en whiskey produceren op zonne-energie.

Het zijn enkele van de beoogde resultaten van een reeks innovatieprojecten die onlangs via de Topsector Energie subsidie toegekend kregen via diverse subsidieregelingen. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep.

Warmtepomp voor sociale huur
In het project ‘Hummingbird warmtepomp’ dat subsidie ontvangt via de Demonstratie Energie Innovatie (DEI)-regeling, wordt onder leiding van We Fabricate gewerkt aan een nieuwe generatie warmtepompen voor sociale huurwoningen. Het bedrijf slaat daarvoor de handen ineen met De Jong Verwarmingstechniek en Weheat.

Het project heeft als doel om warmtepompen te ontwikkelen die de drempel voor verduurzaming binnen de sociale huursector verlagen. De beoogde warmtepompen moeten bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie van diverse typen woningen, terwijl huurders kunnen profiteren van lagere energierekeningen en een comfortabelere leefomgeving. Weheat zal een pilotproject uitvoeren waarbij deze warmtepomptechnologieën worden getest bij 25 woningen.

Dirigent
‘TIBO EMS – De Dirigent van het Energiesysteem’ is een DEI-project van softwareontwikkelaar TIBO Energy. Het bedrijf wil een Digital Twin energiemanagementsysteem (EMS) ontwikkelen en demonstreren in het Disruptor gebouw van Kadans op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het EMS is de regisseur van het energiesysteem. Het stemt lokale energieassets op elkaar af, maakt het mogelijk verduurzamingsstrategieën te ontwikkelen en door te rekenen en resulteert in een plan van aanpak om Disruptor in 2027 van het aardgas af te koppelen.

Zonnegevel
Ook het innovatieproject ‘Gekleurde Zonnegevel Mercator II’ van de Radboud Universiteit Nijmegen maakt gebruik van de DEI-regeling. Het gaat om een demonstratieproject, met als inzet dat er snel meer gekleurde  zonnegevels volgen. De gepatenteerde Vibrant interferentietechnologie van Soluxa wordt hiermee voor het eerst  in een volledig geïntegreerde gevel gedemonstreerd. Met de Vibrant-technologie kan met beperkte kosten en minimaal rendementsverlies elk type zonnepaneel worden aangepast tot een gekleurd zonnepaneel. Er zal binnen het project een kleur worden ontwikkeld die past bij de huidige kleurstelling van het gebouw. Verder wordt getest of het productieproces voldoende stabiel is om geen kleurverschillen tussen de zonnepanelen te krijgen. Al met al draagt het project bij aan de scale-upfase van Soluxa waardoor de productiekosten verder verlaagd worden voor vervolgprojecten.

Lees hieronder alles over deze projecten en Repair mend to be, Balanceren, Roll-to-roll, Duurzame whiskey en elektrolysers op zonne-energie hier in de september 2024-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten